CAPTIVE-JEGYEK

A captive biztosítót egy (vagy több) nem a biztosítási szakmában tevékenykedő vállalat, üzleti érdekcsoport, szervezet alapítja, saját biztosítási igényeinek vagy azok egy részének kielégítésére. Jellemzői: 1. Formailag biztosítótársaság, tehát a regisztrálás helyén a biztosítótársaságok működésére érvényes szabályoknak kell megfelelnie. 2. Mindezek ellenére elsősorban az önbiztosítás legfejlettebb formájának tekinthető, ahol biztosítástechnikailag szakszerűbb a kockázatkezelés. A viszontbiztosítás [...]

A captive biztosítót egy (vagy több) nem a biztosítási szakmában tevékenykedő vállalat, üzleti érdekcsoport, szervezet alapítja, saját biztosítási igényeinek vagy azok egy részének kielégítésére. Jellemzői:

1. Formailag biztosítótársaság, tehát a regisztrálás helyén a biztosítótársaságok működésére érvényes szabályoknak kell megfelelnie.

2. Mindezek ellenére elsősorban az önbiztosítás legfejlettebb formájának tekinthető, ahol biztosítástechnikailag szakszerűbb a kockázatkezelés. A viszontbiztosítás révén szélesebb kockázatmegosztásra, továbbá adómentes tartalékolásra is lehetőség van.

3. Feladata nem elsősorban az, hogy önmagában gazdaságos legyen, hanem az anyacéggel együtt kell a korábbi állapotnál kedvezőbb kockázatkezelési eredményt elérnie.

4. Alapítási célját tekintve a tulajdonosán kívül mások kockázatait nem vállalja.