EGY HISZTÉRIKUS FORGATÓKÖNYV

A nyersolaj világpiaci ára jövőre akár hordónként 8 dollárra is visszaeshet, ha Szaúd-Arábia és az Olajexportáló Országok Szervezetén (OPEC) belüli szövetségesei csaknem napi 3 millió hordóval több olajat hoznak felszínre, ezzel kényszerítve ki más országok termelésének visszafogását – véli egy neves közel-keleti olajszakértő. Joseph Story, a Gulf Consulting Services elnöke és a szaúdi Aramco társaság [...]

A nyersolaj világpiaci ára jövőre akár hordónként 8 dollárra is visszaeshet, ha Szaúd-Arábia és az Olajexportáló Országok Szervezetén (OPEC) belüli szövetségesei csaknem napi 3 millió hordóval több olajat hoznak felszínre, ezzel kényszerítve ki más országok termelésének visszafogását – véli egy neves közel-keleti olajszakértő.

Joseph Story, a Gulf Consulting Services elnöke és a szaúdi Aramco társaság korábbi tanácsadója újságíróknak kifejtette: az olajárak néhány hónapra hordónként 8-12 dollárra is visszaeshetnek, de ez elég hosszú idő ahhoz, hogy rémületet keltsen.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) egyik szakértője a Reuter szerint elképzelhetőnek tartott ugyan egy hasonló forgatókönyvet, de figyelmeztetett: a szaúd-arábiai kitermelés növelése vissza is üthet, mert az alacsonyabb árak miatt az ország a több olajból is csak a korábbi bevételhez jutna. Az OPEC számára ezért a hatalmas olajár-ingadozás megelőzése lehetne a legjobb stratégia, ami helyreállítaná a vásárlók bizalmát a szervezet iránt.

Címkék: Hetilap: Gazdaság