ÖNKORMÁNYZATI PÉNZEK – Helyi számtan

Hibás számok szerepelnek a Pénzügyminisztérium (PM) önkormányzatokat érintő jövő évi költségvetési irányelveiben – állítja az Önkormányzati Szövetségek Tanácsa (ÖSZT). Magyar Levente, a tanács elnöke szerint a PM számai több, mint 50 milliárd forinttal “becsülték alá” a települések állami forrásigényét. A helyi önkormányzatok nem többletforrásokhoz kívánnak jutni, “csupán” végre akarják hajtani a hatályban lévő törvényeket – [...]

Hibás számok szerepelnek a Pénzügyminisztérium (PM) önkormányzatokat érintő jövő évi költségvetési irányelveiben – állítja az Önkormányzati Szövetségek Tanácsa (ÖSZT). Magyar Levente, a tanács elnöke szerint a PM számai több, mint 50 milliárd forinttal “becsülték alá” a települések állami forrásigényét.

A helyi önkormányzatok nem többletforrásokhoz kívánnak jutni, “csupán” végre akarják hajtani a hatályban lévő törvényeket – állítja az ÖSZT elnöke. Ehhez az önkormányzatoknak 55,2 milliárd forinttal többre van szükségük, mint amit a PM nyár végi költségvetési irányelvei tartalmaznak.

Az eltérés forrása, hogy az önkormányzati érdekképviseleti szervezetek és szakértőik szerint a pénzügyi tárca nem számol néhány olyan tétellel, amelyre pedig jogszabályok kötelezik a központi és a helyi kormányzatokat egyaránt. Több, mint 10 milliárdra rúgnak azok az úgynevezett szerkezeti változások, amelyekről év közben döntöttek a miniszterek, s amelyek már érintik a jövő évi büdzsét. (Ilyen például a gyermeknevelési támogatás többletfelhasználása vagy az önkormányzati tűzoltóság bérfejlesztése.) Ennél jóval nagyobb tétel a közalkalmazotti bérek elmaradt támogatása: a települések olvasatában csaknem 20 milliárddal több jut a helyi képviselőtestületeknek.

Az önkormányzati szakértők szerint a szabályozott források, vagyis a normatív támogatás és az átengedett személyi jövedelemadó jövő évi növekményét – a kormány által meghatározott 6 százalékot – tehát a 476,3 milliárdhoz, és nem a PM által javasolt 431,6 milliárd forinthoz képest kell megállapítani. Ennek megfelelően a települések 512,7 milliárd forinttal, a PM illetékesei pedig 457,5 milliárddal kalkulálnak.

Címkék: Hetilap: Röviden