FŐVÁROSI ENERGIASZOLGÁLTATÓK – A németek vásárolnának

A Főgáz Rt. újabb 8 százalékos részvénycsomagjára tett ajánlatot Demszky Gábor főpolgármesternek Dortmundban a cégben tavaly 39 százalékos tulajdoni hányadot szerzett VEW és Ruhrgas. Várhatóan élnek majd részvényvásárlási opciós lehetőségükkel az Elmű Rt. ugyancsak német tulajdonosai, az RWE és az EVS is. Az ágazatukban legnagyobb energiaszolgáltatók nemcsak abban hasonlítanak egymásra, hogy a fővárosban tevékenykednek, és [...]

A Főgáz Rt. újabb 8 százalékos részvénycsomagjára tett ajánlatot Demszky Gábor főpolgármesternek Dortmundban a cégben tavaly 39 százalékos tulajdoni hányadot szerzett VEW és Ruhrgas. Várhatóan élnek majd részvényvásárlási opciós lehetőségükkel az Elmű Rt. ugyancsak német tulajdonosai, az RWE és az EVS is.

Az ágazatukban legnagyobb energiaszolgáltatók nemcsak abban hasonlítanak egymásra, hogy a fővárosban tevékenykednek, és meghatározó részvényeseik német társaságok. Mindkét szolgáltatóra jellemző, hogy tavaly veszteséges volt, s – részben az elmaradt áremelés miatt – ez idén sem lesz másként. Azonosság még, hogy a tavaly év végi privatizáció során kisebbségi tulajdonba jutott külföldi befektetők megkapták a szakmai irányítás jogát. A tény, hogy az új tulajdonosok további részvényekre tartanak igényt és többségbe kívánnak jutni, jelzi: az ésszerűbb gazdálkodással, az elmaradt karbantartásokkal, kisebb fejlesztésekkel is nyereségessé tehetők a fővárosi energiaszolgáltatók.

Valószínűleg jól járnak majd az Elmű-dolgozók is, akiknek e héttől személyenként 261 ezer forintos kedvezménnyel kínálják fel a társaság részvényeinek 2 százalékát. Összesen 120 ezer részvényt vásárolhatnak meg a munkavállalók az ÁPV Rt. tavaly decemberi privatizációs (61,5 százalékos) árfolyamán. A kedvezmény az ár fele, s emellett a dolgozók kárpótlási jegyeket is felhasználhatnak.

Szakértők szerint a két, egyelőre kisebbségi német tulajdonban lévő energiaszolgáltatónak minden esélye megvan arra, hogy tőkeerejénél, tekintélyénél fogva vezető szerephez jusson a részvénypiacon. A cégvezetésben meghatározó németek azonban az áremelések elhalasztása kapcsán kijelentették: csak a gazdálkodásból származó nyereséget hajlandók befektetni Magyarországon.

Címkék: Hetilap: Röviden