BIZTONSÁGI RAKTÁR

Tavaly januárig a Tartalékgazdálkodási Igazgatóság végezte az állami készletezési feladatokat. Ekkor alakult az új közhasznú társaság, a TIG KhT., amely az IKM felügyelete alatt a gazdaságbiztonsági tartalékokat kezeli. Feladata a lakossági ellátás érdekében a piaci zavarok elhárítása, illetve a minősített helyzetekre, például természeti katasztrófa esetére a védelmi készletezés. A gyufától az üzemanyagig mintegy negyven termék [...]

Tavaly januárig a Tartalékgazdálkodási Igazgatóság végezte az állami készletezési feladatokat. Ekkor alakult az új közhasznú társaság, a TIG KhT., amely az IKM felügyelete alatt a gazdaságbiztonsági tartalékokat kezeli. Feladata a lakossági ellátás érdekében a piaci zavarok elhárítása, illetve a minősített helyzetekre, például természeti katasztrófa esetére a védelmi készletezés. A gyufától az üzemanyagig mintegy negyven termék gazdaságbiztonsági tartalékolását végzi. Úgy készletez, raktároz, vásárol, ad el, hajt végre minőségi cserét, hogy ehhez egy fillér költségvetési forrást, állami támogatást sem kap, de piaci áron vásárol, értékesít, nincs semmilyen megkülönböztető, állami jogosítványa. A készletezésben két fő terméke a búza és a kukorica, amelyből mintegy három heti malmi őrlési szükségletnek megfelelő mennyiség a gazdaságbiztonsági tartalék.

Az állami készletek kezelésének formái országonként eltérőek. A magyarországi rendszer nemcsak abban különbözik az általános európai gyakorlattól, hogy önfinanszírozó módon kell a feladatot ellátnia, hanem abban is, hogy az állami készletezés szervezetileg széttagolt: külön kezelik az energetikai, a közlekedési és az egészségügyi célú tartalékokat. Így részben elvész a koncentrált állami tartalékolásnak az az előnye, hogy az egyik termékcsoporton keletkező nyereség forrásként szolgálhat a más termékekhez kapcsolódó állami feladatok megvalósításához.

Címkék: Hetilap: Gazdaság