SVÁJCI GAZDASÁG – Apadó külföldi források

A háztartások csekély fogyasztása, a túlzottan restriktív monetáris politika, az építőipari recesszió és a 4,7 százalékos munkanélküliség a svájci gazdaság legneuralgikusabb pontjai a Crédit Suisse napokban publikált elemzése szerint. A pénzintézet szakértői úgy vélekednek, hogy 1996-ban a GDP az előző év szintjén marad, jövőre 0,7 százalékkal bővülhet, a konjunktúra érzékelhető javulására pedig legkorábban 1999-ben lehet [...]

A háztartások csekély fogyasztása, a túlzottan restriktív monetáris politika, az építőipari recesszió és a 4,7 százalékos munkanélküliség a svájci gazdaság legneuralgikusabb pontjai a Crédit Suisse napokban publikált elemzése szerint. A pénzintézet szakértői úgy vélekednek, hogy 1996-ban a GDP az előző év szintjén marad, jövőre 0,7 százalékkal bővülhet, a konjunktúra érzékelhető javulására pedig legkorábban 1999-ben lehet számítani az alpesi országban. A közelmúltban nyilvánosságra hozott OECD-tanulmány ennél optimistább volt: a szervezet ez évre 0,5 százalékos GDP-gyarapodást prognosztizált, 1997-re pedig 1,7 százalékos javulásra látott lehetőséget. A BAK konjunktúrakutató intézet viszont a Crédit Suisse-nél is pesszimistább: erre ez évre 0,4 százalékos GDP-csökkenést jósol.

A svájci jegybank közzétett statisztikáiból figyelemre méltó a közvetlen külföldi befektetések radikális csökkenése. 1994-ben még 4,6 milliárd svájci frank érkezett az országba, tavaly viszont mindössze 2,3 milliárd. A svájci gépipar az év első felében 5,2 százalékkal kevesebb megrendelést kapott külföldről, a hazai igények pedig 10,8 százalékkal csappantak meg az előző év hasonló időszakához képest.

A túlzottan erős nemzeti valuta versenyképtelenné teszi az exportáló vállalatokat, miközben az export a GDP 30 százalékát adja.

Eközben a folyó fizetési mérleg pozitív: a többlet 25 milliárd frank, ami a GDP 6,6 százaléka. És a pozitívumok sorában említésre méltó, hogy a tavalyi 2 százalékkal szemben az augusztusban jelzett infláció éves szintre vetítve mindössze 0,6 százalék volt.

Címkék: Hetilap: Gazdaság