HILTON KONTRA HILTON – A csatabárd elásva

A háborúnak vége. A csatabárdot elásta, és kézfogó hírével lepte meg a világot a Ladbroke és a Hilton Hotels Corporation (HHC). A két szállodaipari társaság közötti konfliktus 32 éve robbant ki a Hilton márkanév használata kapcsán. A brit Ladbroke-csoport, az USA-n kívüli kizárólagos Hilton-tulajdonos a jogokat egy 1964-ben kötött megállapodás következményeként szerezte meg. Az akkor [...]

A háborúnak vége. A csatabárdot elásta, és kézfogó hírével lepte meg a világot a Ladbroke és a Hilton Hotels Corporation (HHC). A két szállodaipari társaság közötti konfliktus 32 éve robbant ki a Hilton márkanév használata kapcsán.

A brit Ladbroke-csoport, az USA-n kívüli kizárólagos Hilton-tulajdonos a jogokat egy 1964-ben kötött megállapodás következményeként szerezte meg. Az akkor született szerződés aláírói a HHC, valamint annak nemzetközi leányvállalata, a Hilton International (HIC) képviselői voltak. A HHC csak az USA-beli exkluzivitást őrizte meg, a nemzetközi hálózatfejlesztés jogát átadta a másik családi vállalkozásnak. A békés egymás mellett élésnek azonban véget vetett a lépés, amikor a Hilton család Conrad néven új luxushotel-hálózatot létesített az Egyesült Államokban, miközben a HIC Vista márkanévvel terjeszkedett az Újvilágban.

A HIC-et később megszerezte a TWA légitársaság, majd 1987-ben eladta az angol Ladbroke-csoportnak. Ez utóbbi agresszív üzletpolitikával sorra nyitotta világszerte az új Hiltonokat, majd 1991-ben mintegy 100 millió dolláros kártérítést követelve pert indított a Hilton név illojális használata miatt a HHC ellen, amely a Conrad hálózaton keresztül Amerikán kívül is terjeszkedett. A bíróság végül is 1995-ben, a HHC javára döntött.

A most bejelentett házassági terv a jövő évtől lép érvénybe: a két csoport, egyesítve erejét, közösen működteti tovább a világ 49 országában lévő négyszáz létesítményét. Közös stratégiát kívánnak kialakítani, és egyúttal néhány százalék erejéig kereszttulajdonlásra is törekszenek. A hírek szerint a HHC 5 százalékos részhez jut a Ladbroke-ban, ez utóbbi pedig a HHC játékkaszinókat üzemeltető vállalkozásában szerezne részesedést. E területen egyébként a HHC vezeti a világranglistát.

A Ladbroke igazgatója, Peter George úgy nyilatkozott, hogy bár nincs szó a két vállalat egyesítéséről, csak közös névhasználatról és stratégiáról, a csoportok egyenként mintegy évi 35 millió dollárt takaríthatnak meg az együttműködés révén. A Ladbroke jól sikerült félévről adott számot, a társaság 72,8 millió fontot kitevő nettó eredménye 29 százalékkal haladta meg a múlt év hasonló időszakáét.

Címkék: Hetilap: Gazdaság