A felszínen siker

REKORDBEVÉTEL AZ IDEGENFORGALOMBAN – legalábbis erre számítanak illetékes állami tisztségviselők, akik elégedetten közölték az ágazat idei első félévi bevételi adatát: június végéig a turisták 856 millió dollárt költöttek hazánkban. Feltehető, hogy a július-augusztusi főszezon után nem marad alaptalan a terv, miszerint 1996-ban 2 milliárd dollárt sikerül inkasszálni az idegenforgalomban. CSÚCS A TŐZSDÉN IS. A budapesti [...]

REKORDBEVÉTEL AZ IDEGENFORGALOMBAN – legalábbis erre számítanak illetékes állami tisztségviselők, akik elégedetten közölték az ágazat idei első félévi bevételi adatát: június végéig a turisták 856 millió dollárt költöttek hazánkban. Feltehető, hogy a július-augusztusi főszezon után nem marad alaptalan a terv, miszerint 1996-ban 2 milliárd dollárt sikerül inkasszálni az idegenforgalomban.

CSÚCS A TŐZSDÉN IS. A budapesti index a hét elején átlépte a 3500 pontos értékhatárt. (Lásd grafikonunkat!) A gyógyszer- és a nehézvegyipari cégek részvényei a legkapósabbak. Nem mutatható ki, hogy a tőzsdei befektetők körében óvatosságot szült volna a kormány döntése az energiaár-emelés elhalasztásáról. Igaz azonban, hogy a Mol Rt.-n kívül nem szerepel energetikai cég a BÉT-en.

A MOL TALÁN LEGNAGYOBB VETÉLYTÁRSA időközben végképp megvetette a lábát Magyarországon. Az Általános Értékforgalmi Bank Rt.-t megvásárolt orosz Gazprom-csoport a napokban emeli a pénzintézet alaptőkéjét. A befektetők képviselője változatlanul hangoztatja, hogy kiemelt céljuk a Mol eddigi természetes monopóliumának megtörése, a belföldi gázkereskedelembe való bekapcsolódás.

A NÉPJÓLÉTI MINISZTER A TB-ÖNKORMÁNYZATOK REFORMÁLÁSÁT SZORGALMAZTA, amikor a hét végén arról nyilatkozott: a kormánynak is helyet kellene kapnia az egészségbiztosítási alap kezelésében. Szabó György megnyilatkozása egyelőre nem terjedt ki arra, amire szabaddemokrata politikusok hetek óta céloznak: a tb-önkormányzatok felszámolására. Az egészségbiztosítási önkormányzat vezetői – válaszul Szabó Görgynek – finom iróniával megjegyezték, hogy talán a betegek képviselőinek is helyet kellene biztosítani a pénzalap igazgatásában.

A TB-ALAPOK KÖRÜLI FESZÜLTSÉG forrása ezekben a napokban az, hogy az Egészségbiztosítási Önkormányzat kemény diót nyomott az Országgyűlés markába. A testület hétfőre véglegesítette pótköltségvetési javaslatát. E szerint az Egészségbiztosítási Alap 29,3 milliárd forint hiánnyal zárná az idei évet, szemben az eredtileg maghatározott 1,5 milliárddal. A tb-tisztségviselők azt hangsúlyozzák, hogy az eredeti költségvetés meghatározásakor figyelmeztették a Tisztelt Házat a másfél milliárdos előirányzat tarthatatlanságára. A kifogások között első helyen szerepel: a kormány szinte ölbe tett kézzel tűri, hogy állami cégek millirádos nagyságrendben maradjanak adósai a tb-alapoknak.

A JÖVŐ ÉVI SZJA-TÁBLA KIALAKÍTÁSA sem folyik nyugodt körülmények között. A pénzügyminiszter hétfőn megértéssel fogadta, hogy az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja önálló szja-javaslatot kíván készíteni. Ez a hír azért pikáns, mert a pénzügyminiszter megbízása alapján két kormánybiztos hónapok óta dolgozik ezen a témán, s nem tapasztalni jelét, hogy a parlamenti képviselők támaszkodnának a minisztériumi biztosok eddig munkájára. Non plus ultra, a kisebbik koalíciós párt szerint a szocialista képviselők adójogi aktivitása indokolatlan egyéni kezdeményezés, amit nem támogat…