EURÓPAI VÁLLALATOK – Késik a fellendülés

Az európai vállalatok ez évre várt nyereség-fellendülése legfeljebb jövőre következik be, 1996-ban csak mérsékelt eredményekre számíthatnak az öreg kontinensen – derül ki a The Estimate Directory a júliusi statisztikákat összegző tanulmányából. A skót intézmény 150 elemző vállalkozás adatainak összesítése után vonja le minden hónapban az európai tőzsdei kapitalizációban meghatározó szerepet játszó vállalatokkal kapcsolatos következtetéseit. Az [...]

Az európai vállalatok ez évre várt nyereség-fellendülése legfeljebb jövőre következik be, 1996-ban csak mérsékelt eredményekre számíthatnak az öreg kontinensen – derül ki a The Estimate Directory a júliusi statisztikákat összegző tanulmányából. A skót intézmény 150 elemző vállalkozás adatainak összesítése után vonja le minden hónapban az európai tőzsdei kapitalizációban meghatározó szerepet játszó vállalatokkal kapcsolatos következtetéseit.

Az európai gazdaság a vártnál lassabban kap erőre, és a teljesítmény 1996-ban legfeljebb közepes lesz – idézi a The Estimate Directory tanulmánykészítőinek véleményét a Les Echos című francia gazdasági lap. Jövőre azonban az északi államokban látványos fordulatra lehet számítani, miután 1996-ban e régióban az átlagosnál is rosszabb eredmények várhatók. Finnországban például ebben az évben a részvényenkénti nyereség becslések szerint 24 százalékkal csökken, jövőre viszont 32 százalékos növekedésben bízhatnak a befektetők.

Az 1990 óta tartó finn recesszió, amelyből az ország alighogy megkezdte a kilábalást, egyúttal odavezetett, hogy a finn tőzsde egyike Európa legolcsóbb piacainak. 1997-re az átlagos P/E, (árfolyam/nyereség mutató) 9,1, de hasonlóan alacsony ez a mutató Norvégiában, ahol a részvényenkénti nyereségnövekedés jövőre 9 százalék alatt marad.

Európa legdrágább piacának címét jövőre is megőrzi Németország a 18,6-es P/E mutatóval, a második Franciaország 15,2-vel és szorosan mögötte a drágasági rangsor harmadikja, Ausztria a 15,1-es árfolyam/nyereség mutatóval.

A németországi helyzetet aggasztónak tartják a skót elemzők, annak fényében, hogy a részvényenkénti nyereség az idei 17 százalékról 1997-ben 10 százalék körüli szintre süllyed.

Címkék: Hetilap: Gazdaság