Szemben a világpiaccal

A chicagói gabonatőzsdén az elmúlt két hétben mind a búza, mind a kukorica jegyzései jelentősen csökkentek – vont rövid világpiaci mérleget a Figyelő kérdésére Morvay Gábor, a LaSalle Rt. elnöke. Július első felében még az időjárási félelmek, elsősorban a szárazság miatt az ótermésű kukorica ára 220 dolláros rekordot ért el fob USA-golf paritáson. Július közepén [...]

A chicagói gabonatőzsdén az elmúlt két hétben mind a búza, mind a kukorica jegyzései jelentősen csökkentek – vont rövid világpiaci mérleget a Figyelő kérdésére Morvay Gábor, a LaSalle Rt. elnöke. Július első felében még az időjárási félelmek, elsősorban a szárazság miatt az ótermésű kukorica ára 220 dolláros rekordot ért el fob USA-golf paritáson. Július közepén azonban a kukoricatermő övezetekben a termésalakulás szempontjából igen fontos esőzések voltak, ami lehűtötte a piaci várakozásokat. Az újtermésű kukorica ára két hét alatt mintegy 15-20 dollárt zuhant, a decemberi tonnánkénti jegyzés az elmúlt napokban 125-130 dolláros sávban mozgott.

A búza ára hasonló mértékben csökkent: a két héttel ezelőtti 175-180 dolláros szint helyett ma a 160-165 dolláros jegyzés az irányadó. A világkereskedelmet egyébként a példátlanul alacsony készletek és a magas árak által kiváltott hihetetlen termelési kedv kettőssége befolyásolja. A terméskilátások a kelet-európai régiót leszámítva világszerte biztatóak. Az Európai Unió a tavalyinál húszmillió tonnával nagyobb gabonatermést vár; a hagyományos importőrnek számító észak-afrikai térségben szintén jó termés ígérkezik; Kanada tavaszi búzából a tavalyi szezonhoz képest 3-6 millió tonnás exporttöbletet vár; Ausztráliában a vártnál kicsit gyengébb, de így is 17 millió tonnás búzatermést prognosztizálnak; Argentínában pedig 70 százalékkal növekedett a vetésterület, és az előző szezonban betakarított 8,8 millió tonnás terméshez képest 6-9 millió tonnás növekedést várnak. Az utóbbi időben főszerepet játszó Kína az elmúlt hetekben egészségügyi okokra hivatkozva két, összesen mintegy 1 millió tonnás búzaszállítmányt mondott vissza. A piac megítélése szerint azonban a valós ok az, hogy Kínának a korábban vártnál 6 millió tonnával magasabb 110 millió tonnás termés fényében nincs szüksége importbúzára.