TŐKEPIACOK – Menekülés a minőségbe

Paradox módon az amerikai államkötvények húztak nagy hasznot a Wall Street gyengélkedéséből az elmúlt héten. A tőzsdekrachtól rettegő befektetők tömegesen menekítették tőkéjüket a biztosabb befektetés esélyét jelentő állampapírokba. Flight to quality – menekülés a minőségbe. Ez volt a jelszó az elmúlt héten a tengerentúli befektetők körében, akikre alaposan ráijesztett a mintegy egy héttel ezelőtt publikált [...]

Paradox módon az amerikai államkötvények húztak nagy hasznot a Wall Street gyengélkedéséből az elmúlt héten. A tőzsdekrachtól rettegő befektetők tömegesen menekítették tőkéjüket a biztosabb befektetés esélyét jelentő állampapírokba.

Flight to quality – menekülés a minőségbe. Ez volt a jelszó az elmúlt héten a tengerentúli befektetők körében, akikre alaposan ráijesztett a mintegy egy héttel ezelőtt publikált munkanélküliségi statisztika. A túlságosan kedvező adatok, amelyek mellé még a munkabérek múlt havi intenzív emelkedéséről tanúskodó számsorok is társultak, inflációs aggodalmakat keltettek. A Wall Streeten erősödött a hit, hogy az amerikai gazdaság túlfűtött és a Fed hamarosan behúzza a fékeket. Egy negyed százalékpontos kamatkijavításra esetleg már az amerikai szenátus bankfelügyeleti bizottságának július 18-i ülésén is sor kerülhet – vélekedtek a szakértők, akik további negyed százalékos kamatemelésre számítanak a Fed igazgatótanácsának soron következő augusztus végi ülésén.

A menetrendet azonban felboríthatják a Wall Street kamatok alakulásától független eseményei is. A New York-i részvénypiacot ugyanis nemcsak a kötvénypiac pillanatnyilag nagyobb vonzereje rövidíti meg, hanem a csúcstechnológiai, ezen belül a számítástechnikai ágazatok gyengélkedése is elgondolkodtatja a befektetőket. A technológiai ágazatokat képviselő részvények állapotára rávilágító Nasdaq index zuhanása az utóbbi napokban százalékban mintegy megduplázta a Dow Jonew veszteségét. Ez utóbbi egyébként a hónap eleje óta 3,66 százalékot veszített, múlt csütörtökön egyetlen nap alatt 1,48 százalékkal került alacsonyabbra.

Ugyanazon a napon a Nasdaq vesztesége 3,05 százalék volt. Ennek a zuhanásnak nagyon is konkrét okai voltak. A hét első felében a Motorola bejelentése izgatta fel a kedélyeket. A telekommunikációs eszközöket gyártó társaság negyedéves nyeresége 32 százalékkal maradt el az előző esztendő hasonló időszakában elért eredménytől. Hét közepén a Hewlett-Packard-tól érkeztek kedvezőtlen hírek, miszerint a cég felhagy a lemezmeghajtók gyártásával, ami 150 millió dolláros pluszkiadást jelent a cégnek, amelynek helyzetét a megrendelések csökkenése is nehezíti. A részvény csütörtökön 12 százalékos árfolyamveszteséget könyvelt el. Ugyancsak lefelé módosította a nyereség-előrejelzéseit a United Healtheare, amelynek részvénye 30 százalékkal sínylette meg a múlt hét közepi bejelentést.

Pénteken azután valamelyest megnyugodtak a kedélyek a Wall Streeten, ahol szorongással várták az aznapi publikációkat. Ezek végül is a vártnál kedvezőbbek voltak. A júniusi kiskereskedelmi eladások mérlege ugyanis negatív volt, 0,2 százalékkal csökkentek a júniusihoz képest, a nagykereskedelmi áremelkedés pedig ugyanezen időszak alatt mindössze 0,2 százalék volt.

Ez azonnal megkérdőjelezte a gazdaság túlfűtöttségével kapcsolatos véleményeket és az inflációs félelmeket. A hangulat legbiztosabb fokmérője a 30 éves állami kölcsönök kamata, amely a múlt hetet 7,23 százalékon nyitotta, péntekre 7,07 százalékra esett vissza. Az elemzők mindazonáltal úgy vélik, hogy az enyhülés csak átmeneti, és a Fednek előbb-utóbb a kamatfegyverhez kell nyúlnia.

Európában elmaradt a német Bundesbank július 11-re várt kamatenyhítése. A heti repokamat így Németországban továbbra is 3,30 százalék, és mint a jegybanktanács egyik tagja, Reimut Jochimsen már előre bejelentette, a pénzmennyiség kiáramlását jelző M3-as mutató májusi 10,3 százalékos gyarapodása megkötötte a monetáris politika irányítóinak kezét.

Franciaországban ugyanakkor a közvéleményt a pénzkiáramlási mutató túlságosan alacsony szintje aggasztja. A francia gazdaság likviditásszűkében van – kommentálták, hogy májusban a növekedés éves szintre átszámolva mindössze 2,4 százalék volt, ami jócskán elmarad a jegybank 5 százalékos éves célkitűzésétől.

A francia jegybank múlt hét közepén 3,69 százalékról 3,63 százalékra mérsékelte az egynapos kölcsönök kamatát, és mint Jean-Claude Trichet jegybankelnök nyilatkozta, a jelzésszerű gesztussal a kül- és belföldi befektetőket kívánták megnyugtatni.

Címkék: Hetilap: Gazdaság