ÁTALAKUL A SVÁJCI BANKRENDSZER – “Rentábilis úr” a Crédit Suisse élén

A svájci munkaerőpiac “fekete keddje” – kommentálták a szakszervezetek a Crédit Suisse Holding (CSH) július 2-i, a pénzügyi társaság mintegy 5000 alkalmazott elbocsátásával járó átszervezésének bejelentését. A zürichi tőzsde viszont eufóriával fogadta a hírt, a CSH részvényárfolyama 12,1 százalékkal, ez évi rekordjára emelkedett. Nagyratörő ambíciókkal fogott bele az átszervezésbe a CSH, amely még az ezredforduló [...]

A svájci munkaerőpiac “fekete keddje” – kommentálták a szakszervezetek a Crédit Suisse Holding (CSH) július 2-i, a pénzügyi társaság mintegy 5000 alkalmazott elbocsátásával járó átszervezésének bejelentését. A zürichi tőzsde viszont eufóriával fogadta a hírt, a CSH részvényárfolyama 12,1 százalékkal, ez évi rekordjára emelkedett.

Nagyratörő ambíciókkal fogott bele az átszervezésbe a CSH, amely még az ezredforduló előtt a világ egyik legjelentősebb pénzintézete cím kiérdemlésére törekszik.

Jövő év elejétől megszűnik létezni a Crédit Suisse Holding, az új vállalkozás Crédit Suisse Group néven folytatja működését. A tevékenységeket négy részleg között osztják fel. A Crédit Suisse Banque Populaire a svájci banktevékenységet folytatja majd, a Crédit Suisse Private Banking a tehetős ügyfelek vagyonkezelését végzi, a Crédit Suisse Asset Management a pénzügyi tanácsadásra specializálódik, míg a Crédit Suisse First Boston a nemzetközi kereskedelmi, illetve befektetési banki szolgáltatásokat fogja össze. Ez utóbbi, bár jogilag megőrzi a zürichi székhelyet, működésének központja London lesz.

Visszatérve a CSH jövőjére: az átszervezés egyrészt a növekedést, másrészt a költségek alapos lefaragását szolgálja. Évi mintegy 700 millió svájci frank megtakarítását remélik az akciótól, amelynek költségeire ez évben 1 milliárd svájci frankot tartalékolnak. Az e célra elkülönített alap feltöltése érdekében megválnak néhány nem banki befektetéstől, közte az Electrowatt és a Fides-beli érdekeltségtől. A csoport 376 svájci részlegéből 112 megszűnik. A CSH jelenleg 33 527 alkalmazottat foglalkoztat világszerte, ebből 23 840-et Svájcban. A következő 2-3 évben 5000 embert bocsátanak el, ezen belül 3500 svájci állást szüntetnek meg.

A CSH mérlege 1995-ben 1,4 milliárd svájci frank nettó nyereséget jelzett. Az átalakulással egy időben a cég irányítása is megváltozik, a jelenlegi elnöktől, Josef Ackermanntól, aki nézetkülönbségek miatt válik meg a csoporttól, Lukas Mühlemann veszi át a stafétabotot. Ez utóbbit, aki jelenleg a világ második legnagyobb viszontbiztosítójának, a Compagnie Suisse de Réassurances-nak az elnöke, “Rentabilitás úrnak” nevezik a zürichi üzleti körök. A most 46 éves Mühlemann az USA-ban tanult. Svájci karrierjének emlékezetes állomása egy, a Sandoznak készített rentabilitási tanulmánya volt, amelynek következményeként ezer embert bocsátottak el a gyógyszergyártól. A viszontbiztosítónál 1994 végén ült az elnöki székbe, ahol működését mintegy 5 és félmilliárd svájci frank értékű kiárusítással kezdte. Leépítései azokat a leányvállalatokat érintették, amelyek nem a biztosítási szektorban működtek. A következmény: a Réassurances részvényeinek szárnyalása volt a zürichi értéktőzsdén, így az akció sokszorosan megtérült.

Az átszervezési elképzelések és Mühlemann 1997. január l-jei hivatalbalépésének híre egyetlen nap alatt 12 százalékos árfolyam-emelkedést fialt a CSH-részvényeknek, amelyek nyeresége az utóbbi 10 napban mintegy 7,5 százalékot tett ki. A jelentős hossz hátterét egyébként jelenleg vizsgálja a zürichi tőzsdehatóság. Vizsgálódik a Standard & Poor’s hitelminősítő is, amely a hírek szerint a Crédit Suisse jelenleg AA+ besorolásának lefelé módosítását fontolgatja, míg a CS First Boston (A/A1) esetleg feljebb léphet.

Nem a CSH az első intézmény, amely az utóbbi években felfordulást okoz a svájci bankszektorban. Május végén az SBS jelentette be a tevékenységek önálló profitcentrumokba történő csoportosítását, és átszervez az UBS is, amely az utóbbi 3 évben 2000 embertől vált meg, 30 ügynökséget zárt be.

Hét év alatt 175 svájci bankot zártak be, 9000 bankalkalmazottat bocsátottak el, és szakértők szerint az ezredfordulóig további 10-20 ezer embert fognak érinteni a leépítések.

Címkék: Hetilap: Gazdaság