A TÖMEGES PRIVATIZÁCIÓ ALAPELVEI

Az egykori cseh példát követő bolgár tömeges privatizáció három fázisban zajlik: 1. Az utalványok elosztása: egy 4 hónapos, május 8-án lezárult jegyzési fázis alatt 2,76 millió polgár, vagyis a jogosultak 43 százaléka egy vaucser-füzetet jegyzett, mely a programban való részvételre jogosít. A jegyzési helyeket június 1-jén még egyszer meg kellett nyitni 10 napra. 2. Befektetési [...]

Az egykori cseh példát követő bolgár tömeges privatizáció három fázisban zajlik:

1. Az utalványok elosztása: egy 4 hónapos, május 8-án lezárult jegyzési fázis alatt 2,76 millió polgár, vagyis a jogosultak 43 százaléka egy vaucser-füzetet jegyzett, mely a programban való részvételre jogosít. A jegyzési helyeket június 1-jén még egyszer meg kellett nyitni 10 napra.

2. Befektetési alapok: június közepe óta az utalványtulajdonosok, amennyiben nem akarnak személyesen részt venni a privatizációs árveréseken, füzeteiket magán-befektetési alapoknak adhatják el. Az első alapok május elején megkapták a szükséges engedélyeket.

3. Árverési fordulók: Előreláthatóan augusztus végétől az egyéni utalványtulajdonosok és az alapok három egymást követő számítógépes árverési fordulóban 6-8 hónapon belül részvényekre cserélhetik utalványaikat. Ennek során a PIF-ek egy adott vállalat tőkéjének legfeljebb 34 százalékát szerezhetik meg. Amennyiben egy adott részvénynél a kereslet nem éri el a kínálatot, a még el nem osztott részvények alacsonyabb áron továbbmennek egy következő fordulóba.

Hat hónappal az utolsó árverési forduló lezárása után, tehát körülbelül 1997 őszétől az elosztásra került részvények szabadon forgalmazhatók. Későbbi időpontra a tömeges privatizáció egy második hullámát tervezik, mely az eddig még nem privatizált összes vállalatrészeket felölelheti.

Címkék: Hetilap: Gazdaság