ÖTÉVES A BKD BANK – Összehangolt stratégia

A vártnál nagyobb nyereséggel zárta az idei év első öt hónapját a BNP-Dresdner (Hungaria) Bank (BKD). A pénzintézet – amely a napokban ünnepelte ötéves születésnapját – a private banking tavalyi bevezetése után a lízingüzletágba és a tartós fogyasztási cikkek finanszírozásába is be kíván szállni. Bár a BKD Bank 1996-ra 804 millió forintos adózott eredményt tervezett, [...]

A vártnál nagyobb nyereséggel zárta az idei év első öt hónapját a BNP-Dresdner (Hungaria) Bank (BKD). A pénzintézet – amely a napokban ünnepelte ötéves születésnapját – a private banking tavalyi bevezetése után a lízingüzletágba és a tartós fogyasztási cikkek finanszírozásába is be kíván szállni.

Bár a BKD Bank 1996-ra 804 millió forintos adózott eredményt tervezett, a május végéig megtermelt 410 millió időarányosan 1 milliárd forintos profittal kecsegtet – közölte a Figyelővel Madarász László vezérigazgató. Ez mindenképpen jelentős előrelépés az 1994-es 420, valamint a tavalyi 569 millió forintos nyereséghez képest. Ugyancsak fokozatosan gyarapodott a mérlegfőösszeg, amely tavaly már 35,2 milliárd forintot ért el.

Az 1995-ös esztendőt egyébként kedvezőnek értékelte a bank vezetősége. A “tisztán magyar” vállalatok irányába történt nyitás folytán jelentősen nőtt az összes kölcsönállomány. Ugyanakkor a bank ügyfélköre is számottevően bővült: a vállalatok által elhelyezett betétek például 34 százalékkal gyarapodtak. Emellett sikerült a BKD-nak bankközi devizapiaci részesedését 13-15 százalékra növelnie.

Az 1991-ben alapított bank tavaly több új szolgáltatást vezetett be. Korábban elsősorban nyugat-európai és észak-amerikai cégek magyarországi képviseleteinek, valamint vezető és export-orientált magyar vállalatoknak nyújtott teljes körű kereskedelmi banki szolgáltatást, 1995-ben pedig – a piaci folyamatokhoz igazodva – megkezdte tevékenységi körének bővítését a magánszemélyek és a kisvállalkozók felé. Ezt célozta többek között a private banking üzletág beindítása, s az is, hogy az idén már két fiókot nyitottak Budapesten.

A lízing, illetve a fogyasztási cikkek finanszírozása mellett egy brókercég megvétele is szerepel a tervekben. Mindezekhez megfelelő hátteret nyújt az áprilisi közgyűlésen 2 milliárd forintra felemelt alaptőke, amivel egyszersmind a BKD teljesítette a várhatóan 1997 januárjától hatályba lépő új hitelintézeti törvény tőkekövetelményeit. Madarász László szerint a jelenleginél nagyobb bankban nem gondolkodnak a részvényesek – az 50-50 százalékban tulajdonos francia Banque Nationale de Paris és a német Dresdner Bank AG. Egyúttal cáfolta azt a feltételezést, hogy a franciák csak “asszisztálnak” a németek elképzeléseihez, hangsúlyozván: a két fél valamennyi fontos kérdésben (stratégia, üzletpolitika) együtt dönt, a legnagyobb összhangban irányítják a pénzintézetet. A két tulajdonos közötti egyensúlyt tükrözi az igazgatóság és a vezetőség összetétele is.

Címkék: Hetilap: Röviden