NÉMET BÉRVITA – Nehéz csomag

Annak ellenére, hogy megszületett a mind a német kormány, mind a szakszervezetek számára elfogadható kompromisszumos javaslat a közalkalmazotti bérvitában, 350 ezer ember vonult a hét végén az utcára, tiltakozva a Kohl-csomag ellen. Amég nem végleges, de körvonalazott megállapodás szerint 3,2 millió közalkalmazott az idén egy összegben 300 márka bérkiegészítéshez jut, a jövő ében pedig 1,3 [...]

Annak ellenére, hogy megszületett a mind a német kormány, mind a szakszervezetek számára elfogadható kompromisszumos javaslat a közalkalmazotti bérvitában, 350 ezer ember vonult a hét végén az utcára, tiltakozva a Kohl-csomag ellen.

Amég nem végleges, de körvonalazott megállapodás szerint 3,2 millió közalkalmazott az idén egy összegben 300 márka bérkiegészítéshez jut, a jövő ében pedig 1,3 százalékos béremelésre számíthat. A szakszervezetek eredetileg 4,5 százalékos bérnövelést tartottak kívánatosnak, amivel szemben a kormány bérbefagyasztást ajánlott. A mostani kompromisszumban a kormány nem csökkenti a táppénzre és a képzésre fordítandó összegeket, és nem növeli a munkaidőt. Kismértékben, 1 százalékkal igazítják ki a keleti tartományok bérszínvonalát, a nyugati szinthez képest 85 százalékra.

A tárgyalások nemcsak bérügyekben folytatódnak: a tartományi vezetők és Kohl kancellár július 5-i megbeszélésén egyéb kiadáscsökkentő lépésekről is szó lesz. Az 50 milliárd márkás csomagtervben 25 milliárdot a tartományoknak kellene megspórolniuk, ez utóbbiakkal eddig 14 milliárd márkás megegyezés született.

Címkék: Hetilap: Gazdaság