Környezetvédő vasfüggöny

Az Európai Unió határán hamarosan már nemcsak az ISO 9000-es minőségi szabványsorozat szigorú betartatásával eresztenek vasfüggönyt a kelet-európai “betolakodók” elé. Az amúgy is egyre szigorúbb és eddig is szelekciós eszközként használt minőségi követelmények mércéjét valószínűleg már a belátható jövőben még magasabbra helyezik. Ennek eszköze a környezet fokozott védelmét szolgáló ISO 14000-es szabványsorozat bevezetése az EU [...]

Az Európai Unió határán hamarosan már nemcsak az ISO 9000-es minőségi szabványsorozat szigorú betartatásával eresztenek vasfüggönyt a kelet-európai “betolakodók” elé. Az amúgy is egyre szigorúbb és eddig is szelekciós eszközként használt minőségi követelmények mércéjét valószínűleg már a belátható jövőben még magasabbra helyezik. Ennek eszköze a környezet fokozott védelmét szolgáló ISO 14000-es szabványsorozat bevezetése az EU nemzetközi kereskedelmében. Az új szabványok betartásához – mint az előzőeknél is – tetemes összegű beruházásokat kell majd végrehajtaniuk az úgynevezett feltörekvő közép- és kelet-európai országbéli termelőknek. Az új piacvédő találmányt következetesen alkalmazni fogják – tették le a nagyesküt a Magosz európai unióbeli testvérszervezetében, az ORGALIME-ben is. A szervezet vezetői nemrégiben sürgették is a 14000-es szabványsorozat ötletének megvalósítását.

Néhány év múlva – hacsak addig az unió határain belülre nem kerülünk – ismét akadályfutó versenyre kényszerülhetnek a magyar áruk, amennyiben a fejlett országokba kívánják azokat juttatni. A piacvédő követelményeknek a magyar gazdaságban már bent lévő nyugati befektetők nyilván eleget tudnak majd tenni. A már említett Audi – amely magyarországi gyárában saját anyagát, saját technológiájának felhasználásával, magyar munkaerővel dolgoztatja fel – aligha fog sokat tépelődni azon, miként képes az újabb EU-szabványoknak megfelelni. Valószínűleg az Opel összeszerelő üzemében sem lesz gond az új szabványokkal. Várhatóan az egyre több belföldi beszállítóval dolgozó esztergomi Suzuki lesz szinte az egyetlen külföldi befektető, amelyik elbajlódik majd a magyarok gyártásának és termékeinek “európaiasításával”, és persze pénzt is ad az akcióhoz.

Címkék: Hetilap: Gazdaság