SZÁMÍTÓGÉPIPAR – Szűkül a PC-piac

Három évig úgy tűnt, hogy a félvezetőipar lendülete megfékezhetetlen. Az eladások folyamatosan bővültek, tavaly 37 százalékkal volt nagyobb az iparág forgalma az előző esztendeinél. Az idei év azonban rossz előjelekkel indult. Észak-Amerikában a megrendelési ráta 5 év óta legalacsonyabb szintjére esett vissza és a Dataquest szakértői meghúzták a vészharangot. Előrejelzésük szerint 1996-ban mindössze 7,6 százalékos [...]

Három évig úgy tűnt, hogy a félvezetőipar lendülete megfékezhetetlen. Az eladások folyamatosan bővültek, tavaly 37 százalékkal volt nagyobb az iparág forgalma az előző esztendeinél. Az idei év azonban rossz előjelekkel indult. Észak-Amerikában a megrendelési ráta 5 év óta legalacsonyabb szintjére esett vissza és a Dataquest szakértői meghúzták a vészharangot. Előrejelzésük szerint 1996-ban mindössze 7,6 százalékos piac gyarapodásra van esély, azaz a fejlődés az 1995-ösnek az ötödére esik vissza. Különösen érzékeny pont a DRAM-memóriák árzuhanása. Ezek a félvezetőpiac negyedét jelentik, így a mintegy 50 százalékos árcsökkenés alaposan lerontja a mérleget.

A piacszűkülés elsősorban a mikroszámítógép-gyártók igénycsökkenésével magyarázható. Ez utóbbiak is vásárlókedv csökkenéssel szembesülnek, az elmúlt három évben 25-30 százalékos piacbővülés, idén 16 százalék lesz az előrejelzések szerint.

A Dataquest közzétette a napokban a mikroszámítógép-gyártók rangsorát, amelyben továbbra is őrzi első helyét a Compaq, az első negyedévben 1,59 millió, a tavalyi év hasonló időszakának eredményénél 27 százalékkal több gépet adott el. Az IBM 1,17 millió gépet adott el, miközben az USA-ban 18 százalékos piaccsökkenéssel szembesült.

Idén összesen 71,6 millió egység eladására számít a Dataquest, ez 19,1 százalékkal több mint 1995-ben. 2000-ig átlag 17 százalékos lesz a szakértők szerint a PC-piac bővülése, miközben a tengerentúli vásárlások jelentős csökkenésére számítanak.

Címkék: Hetilap: Gazdaság