BUDAPESTI VAGYONRENDEZÉS – Készül a leltár

A Fővárosi Önkormányzat a hozzá tartozó intézmények egy részének eladásából az idén 1,6 milliárd forintnyi bevételt remél. Tervszerűbb vagyongazdálkodás kialakításán dolgozik a főváros vezetése – nyilatkozta lapunknak Varga Péter, a Főpolgármesteri Hivatal Vállalkozási és Vagyonkezelési Ügyosztályának vezetője. A főváros tulajdonában lévő vagyon rendezése nem csak a hatékony gazdálkodáshoz szükséges, hanem annak a nagyszabású városrendezési koncepciónak [...]

A Fővárosi Önkormányzat a hozzá tartozó intézmények egy részének eladásából az idén 1,6 milliárd forintnyi bevételt remél.

Tervszerűbb vagyongazdálkodás kialakításán dolgozik a főváros vezetése – nyilatkozta lapunknak Varga Péter, a Főpolgármesteri Hivatal Vállalkozási és Vagyonkezelési Ügyosztályának vezetője. A főváros tulajdonában lévő vagyon rendezése nem csak a hatékony gazdálkodáshoz szükséges, hanem annak a nagyszabású városrendezési koncepciónak a kidolgozásához is, amelyet ez év végén tárgyalnak majd a városatyák. A Fővárosi Közgyűlés a napokban elfogadta az idei vagyonrendezési irányelveket, amelyek a budapesti büdzsé alapvető információs bázisát adják. Ennek mellékleteként összeállt a főváros vagyonát tételesen tartalmazó jegyzék, ami alapján majd a teljes vagyonleltár elkészíthető.

Az elfogadott irányelvek két fő csoportra osztják a főváros vagyonát: az alapfunkciók ellátásához kapcsolódó törzsvagyonra és a szabadon eladható, forgalomképes vagyonra. A törzsvagyon egy része azonban szintén forgalomképessé tehető (ezt hívják korlátozottan forgalomképes vagyonnak), amennyiben mentesítik a Fővárosi Önkormányzat által vállalt alapfunkció betöltése alól. Jelenleg ez utóbbi a legjellemzőbb vagyoni forma – ebbe a körbe tartozik például a főváros összes intézménye. Ezek közül jó néhány olyat eladnak majd, amely a megváltozott követelményrendszerben hátráltatja a hatékony működést (az ez évi megoszlásról lásd táblázatunkat). Az így befolyt pénzeket a főváros szigorúan csak az adott ágazat fejlesztésére költheti. (Az oktatási intézmények eladásából kapott pénzt például óvodák, iskolák, illetve diákotthonok felújítására fordítanák.)

A vagyonrendezés során is érvényesítendő fontos szempont a fővárosi légszennyezés mértékének csökkentése. Ennek érdekében korlátozni kell az átszellőzést garantáló utak, közterületek és magántelkek beépítését, de akár építési tilalmat is elrendelhet az önkormányzat.

Varga Péter szerint az év egyik legjelentősebb feladata a Műjégpálya sorsának rendezése, ahol ingatlanfejlesztésre és hatékonyabb hasznosításra van szükség. Hamarosan sor kerülhet a Vidám Park privatizálására – a megvalósíthatósági tanulmány már megszületett, a képviselők döntésére vár. Ugyancsak a korlátozottan forgalomképes vagyoncsoportba tartoznak a műemlékek, amelyek közül az Ybl-palotát és az újpesti villamosremízt kívánja az önkormányzat mihamarabb értékesíteni.

A főváros vagyonába különböző vagyonértékű jogok – például bérleti jog – és portfóliók is tartoznak. A birtokolt értékpapírok közül a legjellemzőbb a kárpótlási jegy, amelyhez zömmel a gyógyszertárak privatizálásakor jutottak.

A forgalomképes ingatlanvagyon bizonyos elemeinek értékesítését pusztán gazdasági szempontok határozzák meg, de akadnak olyanok is, amelyek – a város működőképessége vagy a tervezett fejlesztések miatt – stratégiai jelentőségűek. Idetartoznak a Közlekedési Főfelügyelet, a Fővárosi Munkaügyi Központ bizonyos helyiségei, illetve néhány mozi is.

A forgalomképtelen vagyon egy részénél – az elnevezés ellenére – szintén mód nyílhat értékesítésre: a terek és közparkok alatti területek például – a felszín jellegének megőrzése mellett – elvileg hasznosíthatóak, akár parkolók, garázsok, akár talajszint alatti üzletközpontok létesítésére.

Címkék: Hetilap: Röviden