ISMÉT VAN ELNÖKE AZ ÁBIF-NAK – Piros jelzés a kalózbiztosítónak?

Várhatóan április végéig bírálja el az Állami Biztosításfelügyelet az osztrák Grazer Wechselseitige (Grawe) magyar leányvállalatának tevékenységi engedély iránti kérelmét. A “jogilag bonyolult, politikailag kényes ügyben” döntő lesz az osztrák biztosító jó üzleti hírnevének vizsgálata – jelentette be a múlt héten Asztalos László, a felügyelet tisztségében ideiglenesen megerősített elnöke. A Grawe az egyike azon osztrák biztosítóknak, [...]

Várhatóan április végéig bírálja el az Állami Biztosításfelügyelet az osztrák Grazer Wechselseitige (Grawe) magyar leányvállalatának tevékenységi engedély iránti kérelmét. A “jogilag bonyolult, politikailag kényes ügyben” döntő lesz az osztrák biztosító jó üzleti hírnevének vizsgálata – jelentette be a múlt héten Asztalos László, a felügyelet tisztségében ideiglenesen megerősített elnöke.

A Grawe az egyike azon osztrák biztosítóknak, amelyek az elmúlt években illegálisan kötöttek devizában életbiztosításokat Magyarországon. A társaság ennek ellenére a tavalyi év végén előzetes elvi engedélyt kapott a kormánytól arra, hogy Prima Austria néven biztosítótársaságot alapítson Magyarországon. Az év elején hatályba lépett biztosítási törvény szerint viszont tevékenysége megkezdése előtt minden új cégnek engedélyt kell kérnie a felügyelettől. Az elnök közölte: három hónapos munkaprogramot dolgoztak ki a társasággal kapcsolatos kételyek tisztázására, amelynek során megvizsgálják majd többek közt az alapító jó üzleti hírnévét is. A döntés a különböző állami szervekkel történt egyeztetés után április 23-án várható.

Asztalos László ismertette a biztosítási ágazat elmúlt évi eredményeit is. A piac növekedése az elmúlt évben sem torpant meg, és a társaságok zöme tavaly is növelni tudta bevételeit. Ennek megfelelően az ágazat össz-díjbevétele közel 17 milliárd forinttal, 110 milliárd forintra növekedett. A korábbi évek veszteségeihez képest tavaly már 3-4 milliárd forint körüli nyereséggel zártak a társaságok. Az idén az elnök becslése szerint 130-140 milliárd forintos díjbevétel mellett 10 milliárd forint körüli nyereség várható.

OTP-GARANCIA: VEVŐK A LÁTHATÁRON

Utolsó szakaszába érkezett az OTP-csoporthoz tartozó Garancia Biztosító eladására kiírt pályázat. A társaság részvényeinek

49 százalékáért négyen maradtak versenyben. A Figyelő információi szerint a végső befutó a francia UAP-Colonia konszern, a holland Aegon-csoport, a német Victoria és a francia CNP biztosító közül kerülhet ki. Döntés április elején várható.

Címkék: Hetilap: Röviden