AZ ANTENNA HUNGÁRIA PRIVATIZÁCIÓJA – Második műsor

Legkésőbb május végén ismét kiírják az Antenna Hungária (AH) Rt. privatizációs pályázatát. A Figyelő értesülései szerint elképzelhető, hogy a korábbinál nagyobb, 60 százalék körüli részt szerezhet majd meg a leendő tulajdonos, amely immár akár pénzügyi befektető is lehet. Megtudtuk azt is: a korábbi sikertelen pályázaton az elutasított egyetlen érdeklődő a minimálisan elvárt összegnek csupán felét [...]

Legkésőbb május végén ismét kiírják az Antenna Hungária (AH) Rt. privatizációs pályázatát. A Figyelő értesülései szerint elképzelhető, hogy a korábbinál nagyobb, 60 százalék körüli részt szerezhet majd meg a leendő tulajdonos, amely immár akár pénzügyi befektető is lehet. Megtudtuk azt is: a korábbi sikertelen pályázaton az elutasított egyetlen érdeklődő a minimálisan elvárt összegnek csupán felét ajánlotta a felkínált részvénycsomagért.

A magyar műsorszóró cég tavaly novemberben eredménytelenül zárult privatizációs pályázatán legfrissebb információink szerint a sajtóban sokat emlegetett nyolcmilliárdos összeg nem az egyetlen érdeklődő által kínált, hanem az ÁPV Rt. által kért minimum volt. A francia TeleDiffusion de France (TDF) ennek az összegnek a felét, tehát csupán négymilliárd forint körüli ajánlatot tett az állami tulajdonosnak, amely így méltán utasította el azt. Lapunk biztos forrásból tudja, hogy a május végére kiírni tervezett új privatizációs pályázatban – okulva a korábbi tapasztalatból – abszolút összeget már nem szerepeltetnek. Ez azonban nem azt jelenti, hogy bármekkora összeggel pályázni lehetne a cég többségi tulajdonára. Ellenkezőleg: az előzőeknél is keményebb ártárgyalások várhatók azokkal az érdeklődőkkel, akik teljesíteni tudják a műszaki-szakmai feltételeket.

Megkezdődött az Antenna Hungária Rt. átvilágítása, amely pontos képet ad majd a társaság gazdasági helyzetéről. A privatizációval kapcsolatosan jelenleg több érdeklődővel is folynak a tárgyalások – tudtuk meg Suchman Tamás privatizációs minisztertől. A magánosítás végrehajtásáig az ÁPV Rt., a hírközlési tárcával karöltve, garantálja az AH Rt. működési feltételeit – ígérte a miniszter, aki arról is beszámolt: az eladásra kínált társaságnak 7-7,5 milliárd forintnyi beruházási igénye van, amely szorosan összefüggésbe hozható a médiatörvény követelményeivel és a cég műszaki megújulásával.

A kormány nemrégiben hozott döntése szerint az AH Rt. privatizációs feltételei több ponton is módosultak. Az új előírások alapján a leendő tulajdonosnak pályáznia kell a KHVM által kiírt koncesszióra, és meg kell nyernie ezt a pályázatot. (A korábbi elképzelés szerint koncessziós szerződés keretében biztosították volna a közszolgálati rádió- és televízió-műsor országos és regionális szétosztását és szórását, illetve az ehhez kapcsolódó frekvenciahasználatot.) Lényeges változás, hogy az új tulajdonos már nemcsak szakmai, hanem pénzügyi befektető is lehet. Ez azért fontos, mert a társaság – amely az állami tulajdonos szerint a legkényesebb szakmai igényeknek is megfelel, és a fejlesztés személyi feltételei ugyancsak adottak – friss tőkére vár. Ugyanakkor a győztes befektető sem járna rosszul, hiszen az elektronikus médiapiac liberalizálása és dinamikus fejlődése gyorsan megtérülő befektetést ígér, és jelentős profittal kecsegtet.

Amennyiben május végén tényleg kiírják a pályázatot, az érdeklődők még 90 napig gondolkozhatnak, hogy ringbe szálljanak-e a felkínált részvényekért. Ezután 30 napot kap az ÁPV Rt. a döntéshez. Emberi számítás szerint tehát október előtt nem lesz új tulajdonosa az AH Rt.-nek. A fejlesztések így legkorábban az év vége táján indulhatnak meg. A késedelem árát egyelőre senki nem mérte fel, noha a veszteség nyilvánvalóan nemcsak az államé és az AH Rt.-é, hanem a médiapiac új szereplőié, a stúdióké és a nagyközönségé is.

Címkék: Hetilap: Röviden