GÁZSZOLGÁLTATÁS – Magánvezeték

A hazai gázszolgáltató mamutcégek mellé egy debreceni magáncég is belépett a piacra. A Magyar Energia Hivatal (MEH) engedélyének birtokában a nyártól két- és félezer hajdúsági háztartásban ők adják majd a gázt, és ezzel betörtek a hazai piacvezető cég, a Tigáz Rt. felségterületére. Az esemény egy milliárdos tételű üzletsorozat első állomása lehet. A debreceni székhelyű Főnix-Gáz [...]

A hazai gázszolgáltató mamutcégek mellé egy debreceni magáncég is belépett a piacra. A Magyar Energia Hivatal (MEH) engedélyének birtokában a nyártól két- és félezer hajdúsági háztartásban ők adják majd a gázt, és ezzel betörtek a hazai piacvezető cég, a Tigáz Rt. felségterületére. Az esemény egy milliárdos tételű üzletsorozat első állomása lehet.

A debreceni székhelyű Főnix-Gáz Kft.-t évekkel ezelőtt hat gázipari szakember alapította. Fő tevékenysége a gázvezeték-építés szervezése. Rakonczai László ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint azonban a cég kapacitása azt is lehetővé teszi, hogy az általuk épített, s a települési önkormányzatok tulajdonában lévő vezetékrendszerre szolgáltatási engedélyt kérjenek a MEH-től. Ma ugyanis a lakossági hozzájárulással épített vezetékrendszer felett az önkormányzatok rendelkeznek. Ám a nagy gázszolgáltatók a jelek szerint nem tartják jó üzletnek az elsősorban a települések perifériáján lévő hálózatok megvásárlását, s a gázenergia szolgáltatásáról szóló törvény alapján csak üzemeltetői a rendszernek.

A Főnix-Gáz Kft. előtt megnyílt üzlet lényege, hogy a debreceni önkormányzat az idén nyári határnappal felmondta egy 2200 fogyasztót ellátó kisebb rendszer üzemeltetési szerződését a Tigáz Rt.-vel, s kijelentette: támogatja, hogy a MEH engedélyt adjon a kis magáncégnek a gázszolgáltatásra. A hivatal kiadta az engedélyt, a nemrégiben olasz kézbe adott Tigáz Rt. pedig kivonul a terepről, s átadja helyét az önkormányzat által ezen a területen jobb üzletfélnek tekintett magáncégnek.

Rakonczai tájékoztatása szerint körülbelül 100 millió forintos beruházás alapozta meg azt, hogy társasága Debrecen külső kerületeiben 2200-2300 háztartásban évente átlagosan 5,5-6 millió köbméter földgáz szolgáltatására vállalkozzon. Eddig példa nélkül áll, hogy a most már külföldi szakmai nagybefektetők által irányított regionális szolgáltatók mellett egy kis hazai cég is labdába rúg. Az arányok egyelőre nem éppen kiegyenlítettek: a példaként szolgáló Főnix-Gáz Kft. a debreceni szerződéssel évi 6 millió köbméter gázt forgalmazhat, miközben a Tigáz Rt a maga évi 2 milliárd köbméterével listavezető az országban; a többi regionális szolgáltató átlagosan 650-700 millió köbméter földgázt szolgáltat évente.

A debreceni szerződést és engedélyezést talán egy Szolnok megyei üzlet követi. Amint arról Herbály Imre, a megyei testület alelnöke tájékoztatta a Figyelőt, az önkormányzat szakértői most vizsgálják a debreceni üzleti konstrukciót, s március derekára eldöntik: a rugalmasnak látszó kis cég szolgáltatását fogadják-e el a nagy céggel szemben.

A Figyelő tájékozódása alapján közölhető, hogy a Szolnok megyei önkormányzat területén az utóbbi négy évben körülbelül 3 milliárd forint értékű vezetékrendszert építettek az önkormányzatok, a polgárok és az építési vállalkozók közös finanszírozásával.

Címkék: Hetilap: Röviden