ÚJ VILÁGBANK-ADATOK – GDP/fő: Az első tíz és a többiek

Újévi nemzetközi dossziénk (12-17. oldal) GDP/fő összehasonlító adatai a Világbank 1993. évre vonatkozó statisztikái alapján készültek. Közvetlenül lapzárta előtt kerültek nyilvánosságra a Világbank 1994-es adatsorai. Ennek alapján az egy főre jutó GDP “Top 10″ országának sorrendje a következő: A közép-kelet-európai régió ehhez képest rendkívüli lemaradást mutat, de természetesen a világ összes országait – tehát az [...]

Újévi nemzetközi dossziénk (12-17. oldal) GDP/fő összehasonlító adatai a Világbank 1993. évre vonatkozó statisztikái alapján készültek. Közvetlenül lapzárta előtt kerültek nyilvánosságra a Világbank 1994-es adatsorai. Ennek alapján az egy főre jutó GDP “Top 10” országának sorrendje a következő:

A közép-kelet-európai régió ehhez képest rendkívüli lemaradást mutat, de természetesen a világ összes országait – tehát az úgynevezett “negyedik világot” – is magában foglaló listán a felső középmezőnybe tartozik. A Világbank szerint Magyarországon az egy főre jutó GDP 3840 dollár, tehát kevesebb mint hatodrésze az osztráknak. A listán Csehország 3210, Lengyelország 2470, Szlovákia 2230 dolláros GDP/fővel szerepel.

A realitásokhoz hozzátartozik természetesen az úgynevezett “vásárlóerő-paritáson” (purchasing power parity) számított adatsor is, amely figyelembe veszi az adott országban elérhető termékek és szolgáltatások árszínvonalát. E számítás szerint Magyarország egy árnyalattal közelebb kerül a vezető szinthez, de a régió sorrendje változik. A PPP alapján számított GDP/fő Csehországban 7910, Szlovákiában 6660, Magyarországon 6310, Lengyelországban pedig 5380 dollár volt 1994-ben a Világbank most kibocsátott új adatsora szerint.