Felébredt az agyhalottnak titulált férfi, miközben vették ki a szerveit

Nővére érezte, hogy valami nincs rendben.

Leállt a szíve, agyhalottnak nyilvánították, mégis felébredt Anthony Thomas ‘TJ’ Hoover II, mikor a sebészek éppen a szerveit műtötték ki, mivel azokat halála esetén felajánlotta.

Kentucky állam és a szövetségi hatóságok is vizsgálják, hogy eshetett ez meg, írja a Guardian az NPR és a WKYT cikke alapján. Elvileg nem történhet meg ilyen, több biztosíték is a rendszerbe van építve az ilyen esetek megelőzése érdekében.

A férfi nővére, Donna Rhorer azt mondja 2021 októberében kábítószer-túladagolás miatt került a testvére a kórházba, de nem sokkal később az orvosok közölték a családdal, leveszik az életfenntartó gépekről, mivel Hoover nem reagál semmire, nincs agyi aktivitása. Ezt követően a kórház közölte, a férfi korábban felajánlotta szerveit, ezért megvizsgálják, mely szervei használhatóak, és nekikezdenek kiműteni azokat. Még egy kis ünnepséget is rendeztek donorsága tiszteletére.

Rhorer állítja, mikor elmondták nekik ezeket, felpattantak fivére szemei, és a szobában tartózkodók mozdulatait követte. A kórház személyzete azonban azt mondta nekik, „ez teljesen normális, csak reflexek”.

Körülbelül egy óra múlva került a férfi a műtőbe, hogy kivegyék a szerveit, mire kijött a sebész, és azt mondta,

Hoover nem áll készen. Felkelt.

A férfit nővére hazavihette, hogy viselje gondját, bár sokáig már nem fog élni. Hoover a mai napig él, de a gyaloglással, az emlékezéssel és a beszéddel is problémái vannak.

Rhorer csak januárban lett teljesen tisztában a történtekkel, miután felkereste a szervek begyűjtésével foglalkozó szervezet (Kentucky Organ Donor Affiliates – Koda) az esetkor ott dolgozó, de azóta kilépett munkatársa, aki utána a törvényhozásnak is beszámolt egy levélben a történtekről.

Azt írta Hoover elkezdett csapkodni a műtőasztalon, és láthatóan sírni.

A Koda azzal védekezik, nem nekik kellett a halál beálltát megállapítani, hanem a kórháznak, akik kissé elmaszatolták a reakciójukban, hibáztak-e vagy sem.

Szívem mélyén éreztem, hogy valami történt, de olyan volt, mint Dávid Góliáttal szemben: ki vagyok én, hogy szembeszálljak az egészségügyi rendszerrel?

– nyilatkozta Rhorer.