A szexuális életünk bánhatja, ha a vizelési zavarokat figyelmen kívül hagyjuk

A prosztata egészsége és a vizelési zavarok közvetlen hatással lehetnek a szexuális működésre, érdemes tisztában lenni ezekkel az összefüggésekkel.

A szexuális egészség az életminőség egyik kulcsfontosságú eleme, jelentős hatással van az ember boldogságára, önbizalmára és a szociális kapcsolataira is. A szexuális problémák gyakran összefüggésben állnak a fizikai egészségi állapotunkkal, különösen a prosztata és a húgyúti rendszer egészségével. A vizelési zavarok és a prosztataproblémák az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válnak, és ezek nemcsak a mindennapi életminőséget, hanem a szexuális teljesítményt is befolyásolhatják. Keveset tárgyalt, de fontos téma ez, így most igyekszünk megvilágítani, a vizelési zavarok és a szexuális egészség közötti kapcsolatot, és próbálunk pár hasznos tanáccsal szolgálni.

Vizelési zavaron a gyakori, sürgető vizelési ingert, illetve az akadozó vagy gyenge vizeletáramlást értjük. Ezek a tünetek általában összefüggenek a prosztata egészségével, különösen a prosztata jóindulatú megnagyobbodásával vagy a krónikus prosztatagyulladással. Mindkét kórkép a prosztata méretének növekedésével jár, amely így nyomást gyakorol a húgycsőre, és akadályozza a vizelet áramlását.

Azok a férfiak, akik vizelési problémákkal küzdenek, gyakran tapasztalnak szexuális zavarokat is, például erekciós diszfunkciót vagy csökkent szexuális vágyat. A fájdalmas ejakuláció az aktustól való félelmet, tartózkodást válthat ki.  A szexuális vágy és a teljesítőképeség csökkenése jelentősen ronthatja az egyén elégedettségét és önbizalmát, valamint a szexuális élet minőségét, szorongást és akár depressziót is okozhat.

A prosztatagyulladás (ami a prosztata mirigyállományának gyulladását jelenti) fájdalmas ejakulációt, merevedési zavart és csökkent szexuális vágyat okozhat. A prosztata jóindulatú megnagyobbodása szintén vezethet erekciós zavarokhoz, mivel a húgycső szűkülése miatt nehézségek léphetnek fel a véráramlásban, ami szükséges a megfelelő erekcióhoz.

A prosztatabetegségek a vizelési zavarok és egyéb testi tünetek mellett pszichés következményekkel is járhatnak, hiszen a férfiak a fizikális és a szexuális téren tapasztalt nehézségeiket erős stresszként élik meg, ami szorongást és alacsony önértékelést eredményezhet. A szorongás önmagában is akadályozhatja a szexuális működést, az önbizalom hiánya miatt a férfiak elkerülhetik az intimitást, ami párkapcsolati feszültséget generálhat, ez pedig tovább rontja a már egyébként is padlón lévő életminőséget.

Eddig szörnyen hangzik, de szerencsére van megoldás.

Mindezek enyhítésére számos lehetőség áll rendelkezésre. Az urológiai és andrológiai kezelések, mint például a gyógynövényes vagy gyógyszeres terápia, a minimális beavatkozással járó eljárások vagy a műtétek segíthetnek enyhíteni a tüneteket és javítani a szexuális funkciókat. A pszichológiai és a szexuális tanácsadás is hatékony lehet azok számára, akiket pszichésen is megviselnek a tünetek.  Ezek a terápiák segíthetnek csökkenteni a szorongást, növelni az önbizalmat és javítani a szexuális életet. A rendszeres ejakuláció pozitív hatással lehet a prosztata egészségére, mivel a pangó nyák ürülése által megszűnik a szerv feszülése és távozhatnak a kórokozók.

Természetesen az egészséges életmód is kulcsfontosságú a prosztata egészségének megőrzésében, ahogy a szexuális funkciók fenntartásában is. A kiegyensúlyozott étrend, amely gazdag zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban és egészséges zsírokban, hozzájárulhat a prosztata egészségéhez. A rendszeres testmozgás, különösen az aerob és a medencefenék izmait erősítő gyakorlatok javíthatják a húgyúti és szexuális funkciókat.

Összegezve tehát, a vizelési zavarok és a prosztata megbetegedései jelentős hatással lehetnek a szexuális egészségre és az életminőségre, megfelelő kezelésekkel és életmódbeli változtatásokkal azonban a tünetek enyhíthetők, és a szexuális élet helyreállítható, javítható. Ideális az lenne, ha a férfiak képesek lennének nyíltan beszélni ezekről, hiszen a tünetek maguktól nem fognak megszűnni.

Hirdetés

Proxelan végbélkúp helyi hatású, tökmagolajat tartalmazó orvostechnikai eszköz a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás okozta vizelési zavarok kezelésének kiegészítésére. A prosztata közelében hat, vagyis ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van.
A harmincdarabos kiszerelés vény nélkül elérhető a hazai patikákban. A kezelés ismételhető és akár tartósan is alkalmazható.

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária Bt. támogatásával készült.