A munkát is ellehetetleníthetik a vizelési zavarok

Eleinte ártalmatlannak tűnhetnek a vizelési zavarok, de idővel olyan súlyossá is válhatnak, hogy a férfiak a munkájukat sem képesek százszázalékosan elvégezni. A gyakori mosdószünetek miatt csökkenhet a koncentráció, hosszú távon pedig a gyakori hiányzások pszichésen is rányomják a bélyeget a munkavállaló teljesítményére. A betegség ugyanakkor gyógyítható, a gyógyulásért pedig a munkaadó is tehet – egyebek mellett a rugalmas munkaidő felajánlásával.

A bakteriális fertőzés által előidézett prosztatagyulladás és a prosztata jóindulatú megnagyobbodása egyaránt okozhat vizelési zavarokat. A tünetek közé tartozik a gyakori, esetenként sürgető jellegű vizelési inger, a vizelés megkezdésében vagy befejezésében tapasztalt nehézségek, illetve a vizelés közbeni, kellemetlen fájdalomérzet.

A férfiak többsége ezekről a problémákról a családnak sem szívesen beszél, a munkahelyen pedig kifejezetten titkolja a vizelési gondjait, még akkor is, ha a tünetek már érezhetően a produktivitása rovására mennek és a kollégáknak is szemet szúr a probléma.

A vizelési zavarok miatt, értelemszerűen, előfordulhat, hogy a férfiaknak gyakran kell mosdószünetekkel megszakítaniuk a munkát, ami nagyon kínos lehet, ha egy fontos meetingről kell kijönni. Ez eleinte szorongást, majd idővel fokozott stresszt, figyelemzavart és csökkent koncentrációt okoz a munkahelyi környezetben.

Nemcsak a szellemi, hanem a fizikai munkát végzők körében is rendkívül megterhelő lehet ez a betegség, hiszen egy építkezésen, például, a dolgozók nem tehetik meg, hogy sűrűn mosdóba járjanak, de hasonlóan nehéz a helyzete azoknak is, akik a munkaidő nagy részét autóban töltik, haladásukat pedig hátráltatja a vizelési zavar. A sort pedig sokáig lehetne folytatni.

Az érintett férfiak hamar eljuthatnak arra a pontra is, amikor a tüneteik többet foglalkoztatják őket munkaidőben, mint maga a munka. Ilyenkor nem meglepő módon drasztikusan csökkenhet a munkahelyi teljesítmény, és hirtelen megszaporodhat a hiányzások és betegszabadságok száma is.

Fontos, hogy bármilyen betegség is álljon a háttérben, arról tájékoztassuk a vezetőnket, aki remélhetőleg megértéssel fordul majd felénk és támogat a gyógyuláshoz vezető úton. Érdemes őszintén elmondani, hogy a vizelési zavarok nyomán az önbizalomhiánytól a csökkent munkakedvig milyen pszichoszociális hatásokkal kell megbirkózniuk. Ezzel segítünk a munkaadónak is megérteni, hogy a teljesítményünk miért esett vissza az azt megelőző időszakban.

A vállalat ráadásul nemcsak megértéséről tudja biztosítani a vizelési zavartól szenvedő dolgozót, hanem megoldásokat is tud kínálni a számára. Ezek közé tartoznak az urológiai szűrővizsgálatok, a rugalmas munkaidő és a home office lehetőségének biztosítása, igény szerint, de a mosdók hozzáférhetőségének javítása is egy olyan lépés, ami javítja a beteg komfortérzetét.

A megelőzésre is egyre több cég fordít nagyobb figyelmet, hiszen napi 8–12 órás ülőmunkától altesti pangás állhat elő, ami krónikus prosztatagyulladást is okozhat. Emiatt egyre több vállalat ösztönzi az irodai dolgozóit, hogy mozgassák át magukat minden órában, esetleg szűrővizsgálatokon való részvételt ajánlanak vagy akár lehetőséget biztosítanak számukra.

Hirdetés

Proxelan végbélkúp helyi hatású, tökmagolajat tartalmazó orvostechnikai eszköz, a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás okozta vizelési zavarok kezelésének kiegészítésére. A prosztata közelében hat, vagyis ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van.
A harmincdarabos kiszerelés vény nélkül elérhető a hazai patikákban. A kezelés ismételhető és akár tartósan is alkalmazható.

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária Bt. támogatásával készült.