A felsőik miatt szállítottak le két fiatal nőt egy menetrend szerinti repülőjáratról 

Így az egyikük 30. születésnapjára tervezett New Orleans-i kiruccanás is kész rémálommá vált számukra.

Két Dél-Kaliforniában élő nő azt állítja, hogy a múlt héten eltávolították őket a Spirit Airlines járatáról, mert a járatukon szolgálatot teljesítő egyik férfi légiutas-kísérő túl kihívónak találta a crop topot, amit viseltek – írja egy kaliforniai televízió híradójára hivatkozva a Guardian.

A két barátnő, Tara Kehidi és – az Instagramon 41 ezer követővel rendelkező, eredetileg portugál utazóblogger – Teresa Araujo az elmondásuk szerint még pulóvert viseltek, amikor felszálltak a gépre, amivel Los Angelesből szerettek volna New Orleans-ba menni, hogy ott ünnepljék meg egyikük 30. születésnapját. De a repülőn nem működött a légkondi – ezért levették a pulóvereiket.

„Crop topokat viseltünk. Csak egy kicsit látszott ki a hasunk” – mondta Kehidi az ABC helyi csatornájának, a KABC-nek.

Majd amikor az egyik férfi légiutas-kísérő észrevette, hogy már nincs rajtuk pulcsi, akkor rájuk szólt, hogy „vegyenek fel valamit”, és olyan komoly szócsata alakult ki köztük, hogy végül nemcsak őket kettejüket, hanem az értük kiálló egyik utastársukat is leszállították a gépről, aki ráadásul a kisgyerekével volt.

A balhéról egyébként több felvételt is megosztott az influenszer egy olyan videó társaságában, amin az is látszik, hogy hogyan voltak felöltözve, amikor felszálltak a gépre.

Láthatnánk egy öltözködési szabályzatot? Mint például, hogy van-e olyan szabályzat, amely szerint nem viselhetünk crop topot a repülőn?

– tette fel a kérdést egyikük. Amire egy másik, előttük lévő sorban helyet foglaló nő is bekapcsolódott a beszélgetésbe. „Ha az ő külsejük nem volt megfelelő, akkor az enyém sem az. Mert rajtam is egy crop top volt a pulóverem alatt. Ezért levettem a pulóveremet, és így szóltam:

Ha titeket kirúgnak a járatról, akkor engem és a kisgyermekemet is le kell szállítaniuk”

– mesélte a szóban forgó utastársuk, Carla Hager, aki egyébként azt is elárulta a híradónak nyilatkozva, hogy az utasok többsége egy szál pólóban volt, mivel a légkondi meghibásodása miatt olyan meleg volt.

Kehidi és Araujo végül felajánlották, hogy visszaveszik a pulóvereiket, de ekkor már késő volt, és mindkettejüket leszállították a gépről Hagerrel és a gyerekével egyetemben.

„A repülőgépen mindenki minket nézett” – emlékezett vissza az influenszer, aki szerint olyan érzés volt az egész, mintha „bűnözőként kezelték volna őket”.

Bár a légitársaságok többsége rendelkezik öltözködési szabályzattal, ezek gyakran homályosak, és a légiutas-kísérőkre bízzák a betartatásukat – ami sok női utast arra késztet, hogy rámutasson a betartatásban tapasztalható szexista különbségekre.

A KABC-nek adott nyilatkozatában a Spirit Airlines így nyilatkozott: „A Szállítási szerződésünk, egy olyan dokumentum, amelyet minden vendég elfogad, amikor a járatainkra foglal jegyet, tartalmaz bizonyos öltözködési előírásokat a velünk utazó vendégekre vonatkozóan. Vizsgáljuk az ügyet, és felvettük a kapcsolatot az érintett utasokkal, hogy megoszthassák velünk a tapasztalataikat.”

A légitársaság szállítási szerződése szerint egyébként az utasokat felszólíthatják, hogy hagyják el a járatot, ha „nem megfelelően” vannak felöltözve, vagy „ha ruházatuk szemérmetlen, obszcén vagy sértő jellegű”.

Kehidi és Araujo végül 1000 dollárt – 364 ezer forintot – költöttek arra, hogy New Orleans-ba tudjanak repülni szülinapozni egy másik légitársaság, a Delta egyik gépével. Ezért most azt tervezik, hogy jogi útra terelik az ügyet.