Sokszor fölébred éjjel a vizelési inger miatt? Fontosabb kezelni, mint hinné

Ne hagyjuk figyelmen kívül az éjszakai vizelési zavarokat, különben hosszú távú egészségi következményekkel kell szembenéznünk.

Miután az alvás kulcsfontosságú része az életünknek, egyértelműen problémát jelent, ha bizonyos egészségi panaszok megzavarják azt. Amennyiben az éjszakai pihenésünk folyton megszakad, a testünk és az elménk képtelen regenerálódni, de hosszú távon jelentkező hatásai is lehetnek a vizelési zavaroknak.

Éjszakai vizelési zavarnak, avagy nocturiának nevezzük, ha a páciens éjjelente sokszor felébred a vizelési inger miatt. Ez bárkivel előfordulhat, de ha tartóssá válik a probléma, az fölborítja az alvási szokásokat. Ilyenkor reggelente fáradtan ébredünk, a teljesítményünk csökken, kevésbé tudunk koncentrálni, aminek komoly következményei lehetnek.

Miért lényeges, hogy jól aludjunk?

Az alvás két fázisra oszlik: NREM és REM. Előbbinél fokozatosan alakul ki az egyre mélyebb alvás, a REM-fázisban pedig álmodunk. Amennyiben a vizelési inger az alvásunkat rendszeresen megszakítja, az agy nem képes elérni a mélyalvás állapotát. Teljes alvási ciklus nélkül szellemi és fizikai szempontból is kimerültek leszünk, a felületes alvás miatt pedig másnap fáradtan ébredhetünk.

Már néhány napig fennálló rossz alvás után jelentkezhet a tartós alváshiány következménye, a krónikus fáradtság. Ez utóbbi pedig:

  1. növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
  2. összefüggésbe hozható a cukorbetegség kialakulásával.
  3. a depresszió kialakulásának esélyét is növeli.

Hogyan alakul ki a nocturia?

Több lehetséges ok is szerepet játszhat abban, ha az éjszakai vizelési zavarok teszik álmatlanná egy férfiember éjszakáit. A leggyakoribb okot a prosztataproblémák jelentik, amelyek a középkorú és annál idősebb férfiakat egyaránt érinthetik. A prosztata megnagyobbodása miatt a húgycső összenyomódik, a hólyag teljes ürítése lehetetlenné válik, ezért már alacsonyabb vizeletmennyiség is kiváltja a vizelési ingert.

A nocturia nemcsak a férfiakat, de a nőket is érintheti: esetükben a hormonális változások jelentik a kiváltó okot. Például a változókori hormonális ingadozások, amelyek növelik a vizelés gyakoriságát – nemritkán éjszaka is. Ha a szív működése gyengül, nyugalomban több energia jut a vesék ellátására, így értelemszerűen éjszaka termelődik több vizelet.

Hogyan kezelhető ez a probléma?

Szerencsére a nocturia kezelésére a fejlett orvostudomány több lehetséges megoldást is kínál. Elsőként persze azt érdemes kinyomozni, mi áll a tünetek hátterében.

A gyógyszeres kezelésen túl az életmódváltással is javítható az állapot: az esti folyadékbevitel csökkentése mellett napközben törekednünk kell a koffein- és alkoholfogyasztás mérséklésére. Ez azért fontos, mert ezek a szerek jelentősen fokozhatják a húgyhólyag ingerlékenységét.

Néhány alvásjavító technika alkalmazása is hatásos lehet: megfelelő alvási környezetet kell kialakítani – leginkább sötét, hűvös csendes szoba kell a jó alváshoz –, valamint próbáljunk meg mindennap ugyanabban az időben lefeküdni.

Az alvásproblémák nemcsak az érintetteket, de a vele egy háztartásban élőket is zavarhatják, ezért az alvási nehézségek csökkentéséhez a partnerünk támogatására is szükség van. Csak egy nagyon egyszerű példa: ha a vizelési inger miatt párunk rendszeresen felébred éjjelente, forduljunk felé empátiával, keressünk közös megoldásokat – semmiképp ne haraggal reagáljunk a problémára!

Hirdetés

Proxelan végbélkúp helyi hatású, tökmagolajat tartalmazó orvostechnikai eszköz a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás okozta vizelési zavarok kezelésének kiegészítésére. A prosztata közelében hat, vagyis ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van.
A harmincdarabos kiszerelés vény nélkül elérhető a hazai patikákban. A kezelés ismételhető és akár tartósan is alkalmazható.

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária Bt. támogatásával készült.