„A legenda szót túlhasználják, de ha bárkire is ráillik az iparágunkban, akkor az ő” – Maggie Smith-től búcsúzik a sztárvilág

Egykori kollégái sorra vesznek búcsút közösségi oldalaikon a színésznőtől, akivel örömmel élték meg a közös munkát.

Szeptember 27-én lapunk is hírül adta, hogy Maggie Smith, a Harry Potter-filmek McGalagony professzora 89 éves korában elhunyt.

A színésznőtől azóta sorra búcsúzik a sztárvilág, köztük kollégái is, akikkel annak idején a Harry Potter-szériában dolgoztak együtt.

Amikor fiatalabb voltam, fogalmam sem volt Maggie legendájáról – a nőről, akivel volt szerencsém megosztani a teret. Csak felnőttként kezdtem el értékelni, hogy a nagyság igazi definíciójával osztoztam a képernyőn. Igazi volt, őszinte, vicces és önmagát megbecsülő. Maggie, rengeteg férfi professzor volt, és Istenemre, te is megálltad a helyed. Köszönöm a kedvességedet. Hiányozni fogsz

írta korlátozott ideig elérhető Instagram-történetében a Hermionét alakító Emma Watson.

Daniel Radcliffe, a Harry Potter-filmek főszereplője közleményben emlékezett meg Smith-ről, akivel mint kiderült, kilencéves korában ismerkedett meg a BBC David Copperfield című sorozatának munkálatai közben. Radcliffe-nek ez volt az első színészmunkája, melyet megelőzően mindössze annyit tudott Maggie Smith-ről, hogy felkent dáma, így amikor először találkoztak, megkérdezte tőle, szeretné-e, hogy dámának szólítsa. A színésznő viszont emlékei szerint csak nevetett, és azt mondta neki, ne legyen nevetséges. Noha a gyerekszínész ideges is volt, amikor megismerkedtek, Maggie Smith azonnal megnyugtatta őt és nagyon kedves volt hozzá az említett forgatáson – amit követően további 10 évig dolgozhattak együtt a Harry Potter-filmeken.

Egyszerre tudott megfélemlíteni és elbűvölni, és ahogy mindenki mondja, rendkívül vicces volt. Mindig is elképesztően szerencsésnek fogom tartani magam, amiért együtt dolgozhattam vele, és hogy időt tölthettem vele a forgatásokon. A legenda szót túlhasználják, de ha ez bárkire is ráillik az iparágunkban, akkor az ő. Köszönöm, Maggie.

J.K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzőnője az X-oldalán emlékezett meg a McGalagony professzort megszemélyesítő színésznőről. A róla készült fotó mellett úgy fogalmazott:

„valahogy azt hittem, örökké élni fog. Nyugodj békében, Maggie Smith.”

Maggie Smith, az igazi nagyok egyike Laurence Olivier és John Gielgud mellett… azok, akik látták káprázatos tehetségét a színpadon, azt mondják, soha nem tudják elfelejteni. Csodálatos filmes alakításait mindenki láthatja és élvezheti. Ilyen művész körülbelül minden második generációban akad. Ha az ember szerencsés

fogalmazott az Entertainment Weeklynek adott nyilatkozatában Gary Oldman, aki Sirius Blacket alakította a varázsló-univerzumban.

Bonnie Wright, a Ginny Weasley-t játszó színésznő egy kedves közös emlékét is felevenítette a színésznővel.

A Griffendél-ház nagyra becsült vezetője ❤️ annyira fogsz hiányozni a Harry Potter közösségnek. A kedvenc jelenetem Maggie-vel az volt, amikor mindannyian táncolni tanultunk a bálra. Ő testesítette meg McGalagony pimaszságának és szerető gondoskodásának tökéletes egyensúlyát

– írta posztjában Wright, majd részvétét fejezte ki a színésznő családja felé.


James Phelps, aki Fred Weasley-t alakította a Harry Potter-filmekben ugyancsak a korlátozott ideig elérhető Instagram-történetében emlékezett meg a színésznőről:

Nagyon szomorúan hallottam a mai hírt. Megtiszteltetés volt egy szettben dolgozni Maggie Smith-el. A Harry Potterben mindig barátságos, vicces volt, és azt is megmutatta, hogyan kell viselkedni nemcsak a forgatáson, hanem azon kívül is. A gondolataim a családjával vannak ezekben a szomorú időkben.

Whoopi Goldberg, akivel az Apáca Show című vígjátékban szerepeltek együtt, a következőket írta néhai kolléganőjéről:

Maggie Smith nagyszerű nő és briliáns színésznő volt. Még mindig nem tudom elhinni, hogy volt szerencsém együtt dolgozni egy olyan különleges emberrel, mint ő. Őszinte részvétem a családjának… Nyugodjék békében.

Közleményt adott ki III. Károly király is. A királyi család korlátozott ideig elérhető Instagram-történetében megosztott levelében a brit uralkodó azt írta, feleségét és őt mélységesen elszomorította a színésznő halálhíre.

Csatlakozunk mindazokhoz, akik világszerte a legnagyobb csodálattal és szeretettel emlékeznek számos nagyszerű alakítására, valamint melegségére és szellemességére, amely a színpadon és a színpadon kívül is sugárzott.

Kapcsolódó
Fotókon Maggie Smith élete, aki egy egész generáció számára marad örökre McGalagony professzor
A kétszeres Oscar-díjas, négyszeres Emmy-díjas, háromszoros Golden Globe-díjas, valamint hétszeres BAFTA-díjas angol színésznő szeptember 27-én, 89 évesen hunyt el. Galériánkkal rá emlékezünk.