„Én is erőszakoló vagyok, mint a többiek a teremben” – vallomást tett a feleségét éveken át bedrogozó és megerőszakoló Dominique Pélicot

A volt férj vallomása meghatározó lesz másik 50 férfi számára, akik rendszeresen részt vettek Gisèle Pélicot megerőszakolásában.

Dominique Pélicot, akit azzal vádolnak, hogy éveken át elkábította feleségét, és vadidegen férfiakat hívott a házukba, hogy megerőszakolják a nőt, elismerte tetteit és bűnösnek vallotta magát a bíróságon – írja a Guardian.

Néhány napja galériában mutattuk be, hogy múlt hétvégén a párizsi Place de le Republique környékén több száz ember felvonult, hogy a nemi erőszak és más szexuális abúzusok ellen tüntessenek, miután elkezdődtek Gisèle Pélicot ügyének tárgyalásai. A francia nőt 2011 és 2020 között a férje rendszeresen bedrogozta egy szorongáscsökkentő gyógyszerrel, majd internetesen fórumokon keresett férfiakat, akik megerőszakolták a nőt, aki minderről semmit sem sejtett. A rendőrség 2020-ban figyelt fel a férfire, aki egy rejtett kamerával videózott egy öltözőben, majd rábukkantak a számítógépén található „Abuses”, azaz molesztálások nevű mappára, amelyből kiderült, hogy legalább 51 férfi vett részt a szexuális bűncselekményekben, amelyeket mind lefilmeztek.

Én is erőszakoló vagyok, mint a többiek ebben a teremben

– mondta Dominique Pélicot, miközben a tárgyalóteremben ülő további 50 vádlottra tekintett.

„Bűnös vagyok abban, amit tettem. Azt mondom a feleségemnek, a gyerekeimnek, az unokáimnak… Megbántam, amit tettem, és bocsánatot kérek, még ha ez megbocsáthatatlan is.”

A 71 éves férfi a vallomásában arról is beszélt, hogy felesége, akivel ötven évig voltak házasok és több közös gyermekük született, nem érdemelte meg, amit vele tettek, és mikor arról kérdezték, gyűlölte-e a nőt, azt felelte, hogy nem, nagyon szerette és megőrült érte. Dominique Pélicot többször elmondta, hogy volt feleségének a megerőszakolása egy függőséggé vált, életének a szerves részét képezte, és hogy szerinte az ember nem születik perverznek, hanem azzá válik – amit ő a gyerekkorában elszenvedett traumáival indokol, mikor 9 évesen megerőszakolta egy nővér egy kórházban, illetve mikor 14 évesen egy építkezésen részt vett egy fogyatékkal élő nő csoportos megerőszakolásában. A férfi azt is beismerte, hogy feleségének az ellene elkövetett bűncselekményekről sejtelme sem volt, és hogy többször életveszélybe sodorta, mikor védekezés nélkül engedte, hogy egy HIV-fertőzött férfi is szexuális kapcsolatot létesítsen a nővel. Felesége mellett egy másik férfi házastársát is megerőszakolták, akitől Pélicot szintén bocsánatot kért a tárgyaláson, valamint a felvételek között a saját lányáról is találtak fehérneműs fotókat, de a férfi tagadja, hogy valaha is hozzányúlt volna a gyermekéhez. A pszichiátriai jelentések szerint Pélicot egy alacsony empátiával és felelősségérzettel rendelkező manipulátor, aki nem képes mások érzéseit figyelembe venni. Vallomása meghatározó lesz a másik 50 vádlottra nézve is, akik közül vannak, akik bevallották, hogy pontosan tisztában voltak a körülményekkel, míg mások állítják, nem tudtak arról, hogy mindez a nő tudta nélkül történt.

Az eset szerte Franciaországban felháborodást váltott ki; Gisèle Pélicot kérte, hogy a per nyilvános legyen, hogy felhívják a figyelmet a kábítószerekkel elkövetett szexuális visszaélésekre. A nők tapsoltak neki, amikor kedden kilépett az avignoni tárgyalóteremből, ő pedig összetette a kezét, megköszönve támogatásukat.