Orbán Viktornak a pacalról sem kell lemondania, ha helyesen és kitartóan kettlebellezik

A miniszterelnök azt mondta, hetente négy-öt napot sportol az orosz módszer szerint, az általunk megkérdezett szakember szerint ez már haladó szintnek számít. Már amennyiben a kormányfő helyesen választ súlyt, és minden gyakorlatot megfelelő módon végez el.

Orbán Viktor másfél éves kényszerszünet újra elkezdett edzeni. A miniszterelnök orvosi tanácsra függesztette fel a sportolást, nemrég azonban kemény tréningekbe kezdett, és az étkezését is megváltoztatta – a Blikk szerint Kötcsén sokan látták és szóvá is tették a változásokat. A kormányfő kettlebellel dolgozik: az eszköz már egy ideje ismert és használt Magyarországon, de azért nem a nép kedvence. Hogyan is néz ki egy ilyen súly?

„A kettlebellt úgy kell elképzelni, mint egy ágyúgolyót, amin van egy fogantyú. Legtöbbször értelemszerűen ott ragadjuk meg és emelünk, de vannak olyan gyakorlatok, ahol máshol kell megfogni az eszközt. Ma már számtalan kettlebell-gyakorlat létezik, a guggolástól kezdve a deadliften (felhúzás) és swingen (lendítés) át a katonai nyomásig és különböző rántásokig, szakításokig” – mondta lapunknak Láng Péter kettlebelledző, funkcionális edző.

A kettlebell egy orosz eszköz volt, eredetéről többféle elmélet kering. Az egyik szerint a mezőgazdasági mérésekre használták, majd az orosz mezőgazdasági dolgozók elkezdtek külön is dolgozni a súlyokkal, hogy jobban bírják a munkát. Főleg 16, 32 és 48 kilós eszközöket emeltek. Egy másik elmélet szerint a szovjet hadsereg használta, mert ezt tartották a fizikai felkészítés leghatékonyabb eszközének. A seregben többnyire 24 kilogrammos gömbsúlyzókat használtak.

„Nagyjából tíz éve volt a kettlebellnek egy felfutása Magyarországon, nagyon új dolog volt, és sokan keresték, most már azért sokkal kevesebben keresik ezt a formát.

Eleve, a magyar népesség nagyon kis százaléka mozog és ezen belül kevesen kettlebelleznek, szóval nehéz meghatározni a számot

– mondta Láng Péter.

A magyar miniszterelnök biztos, hogy köztük van. A kormányfő azt mondta, nincs személyi edzője, és maga állította össze azt az edzéstervet, amit be tud illeszteni programjai közé.

„Ez az a sportolási forma, ami a legkevésbé borítja fel az ember napját, az edzések könnyen beilleszthetőek a napi teendők közé” – mondta a kettlebelledző. Az időbeosztás szempontjából tehát ideális eszköz, viszont, ha valakinek soha nem mutatta meg senki, hogy hogyan kell helyesen végezni a gyakorlatokat, akkor akár komoly problémái is lehetnek az edzés után.

„A kettlebellben az a jó, hogy teljesen kezdőként is el lehet kezdeni csinálni, nem kell hozzá semmiféle előzetes tudás. Az viszont fontos, hogy mindenképpen edzővel vágjunk bele.”

Egyedül, előképzettség vagy megfelelő mozgáskultúra nélkül rizikós bevállalni, vannak olyan gyakorlatok, amelyek rosszul végezve komoly sérüléseket okozhatnak.

Például amikor elemelünk, azaz a földről felvesszük a súlyt, és közben görbe a hátunk vagy nem a megfelelő a testtartásunk, akkor könnyen megsérülhetünk. Viszont egy helyesen, egyenes háttal végrehajtott gyakorlattal akár az életeden javíthatsz hosszútávon, például elmúlhatnak a derékfájdalmaid. Persze vannak olyanok, akik komoly kutatómunka után vagy némi sportolói háttérrel kezdenek bele és jól csinálják, de ez a ritkább eset. Ha valaki kezdő, annak mindenképpen edzővel kell gyakorolnia, legalább az elején, hogy az alapok, a helyes testtartás meglegyen” – mondta Láng Péter.

Az edző szerint a nem megfelelően végzett gyakorlatok húzódásokhoz és különböző sérülésekhez vezethetnek, szélsőséges esetben akár porckorongsérv is kialakulhat. Azért kell fokozottan ügyelni a gyakorlatok helyes végrehajtására, mert a kettlebellezés során „gyorsabban telik az idő”, rövid, intenzív és gyors mozdulatok vannak, nehezebb figyelni a nüanszokra, nincs nagyon idő korrigálni közben.

„Ügyelni kell a helyes légzéstechnikára, arra, hogy hogyan döntöd a tested, hogyan tapad a talpad, vagy mennyire egyenes a derekad közben. Ez nem szőrszálhasogatás, hanem a belépő ahhoz, hogy normálisan végezd a gyakorlatot. Ez sokkal fontosabb annál, hogy milyen nehezet emelsz. A súlyokon is csak akkor lehet emelni, ha betonbiztosak már az alapok” – mondta az edző, aki ismét hangsúlyozta, hogy az edzők jelenléte és szakértelme a súlyválasztásnál is kiemelten fontos, hiszen ha valaki belevág a sportba, nem tudhatja még, hogy a sportszerboltban mekkora súlyt vásároljon.

Ha valaki egóból nagy súlyt választ, mert „miért ne bírná el”, akkor nem fog megfelelően fejlődni, mivel nem tudja úgy használni az izmait, ahogy kellene. Ráadásul még le is sérül közben.

– véli az edző.

@viktor_a_tiktokon Bicepszverseny barátok közt #orbanviktor #miniszterelnok #follow #fyp #Magyarország #Kötcse #Sztárbox #NémethKristóf ♬ 热血摇滚帅气出场 Pie of the tiger - Funkworld

Csak vélelmezzük, hogy a miniszterelnök fel van vértezve minden előzetes tudással, de azt nem osztotta meg, hogy mekkora súlyokkal és milyen gyakorlatokat végez. Azt viszont elárulta, hogy heti 4-5 napot edz – ez már a haladó szint a szakember szerint.

„Felkészültség kérdése, hogy hány napot edz az ember egy héten. Az artisták például állandóan tréningeznek, arra készítik fel a testüket, hogy bírja azt a terhelést, az »átlagemberek« esetében már heti 2-3, nagyjából egyórás edzés is elegendő ahhoz, hogy eredményeket érjen el. A heti 4-5 nap edzés már haladó szintnek számít, de hogy mennyire eredményes, azt csak a pontos edzésterv tudatában lehet megmondani” – mondta Láng Péter.

Ezért azt is nehéz meghatározni, hogy Orbán Viktor pontosan mennyit is dobhatott le, de ezt általánosságban is nehéz meghatározni a kettlebellel kapcsolatban.

Ez sok mindentől függ, de legfőképpen a táplálkozástól, ami sokkal inkább hatással van a fogyásra, mint maga az edzés. És persze meghatározza az is, hogy az ember milyen genetikával van megáldva vagy éppen sújtva. De az étrendre mindenképpen figyelni kell.

Le kell mondanunk a disznóvágásos képekről, vagy esetleg Orbán Viktornak is kevesebbet kell fogyasztania egyik kedvencéből, a pacalból?

Ha valaki komolyan és kitartóan edz, akkor nem feltétlenül kell lemondani ezekről a dolgokról, akár a pacalról sem.

„De az tény, hogy, ha valaki rendszeresen zsírdús ételeket fogyaszt, akkor könnyebben felszaladnak a kalóriák. Figyelni kell erre is, de én inkább a szénhidrátbevitelre helyezném a hangsúlyt, mert ez sokkal fontosabb a fogyás szempontjából. Az nagyon egyénfüggő, hogy kire mi hogyan hat, de akkor érhetünk el eredményeket, ha figyelünk a mennyiségekre. Minden akkor működik, ha kitartóan csinálja az ember, nem csak 1-2 napig figyel az étrendjére, aztán két napra elengedi, hanem elszántan követi a tervet” – mondta a kettlebelledző, aki szerint a gyorsételeket mindenképpen ki kell iktatni az étrendből, és inkább minőségi ételeket kell fogyasztani.

Láng Péter szerint, ha három hét után már lehet változásra utaló jeleket látni, akkor már kijelenthető, hogy jó az irány, ha nem, akkor változtatni kell. A kötcsei beszámolók szerint a miniszterelnöknek igaza lett, már ami a sportválasztást illeti.

A kormányfőnek nem csak saját maga miatt érdemes kitartania. Zacher Gábor a 24.hu-nak korábban arról beszélt, hogy az embereknek sürgősen el kellene kezdeniük változtatni életmódjukon, a hangsúlyt a mozgásra és a tudatos táplálkozásra helyezve. Zacher szerint Orbán példát is mutathatna: a toxikológus szerint ha a miniszterelnök azt mondaná, hogy „emberek, fogyjunk egy év alatt huszonöt kilót”, és végigcsinálná, azt rengetegen utánoznák.