Ne égjünk ezer fokon! – Nyári tippek a hűsítő mindennapokért

Az egymás után megdőlő melegrekordok nem pusztán statisztikai adatok, hiszen a kánikula a szervezetünk számára is megterhelő lehet. Ezért ilyenkor érdemes nagyobb figyelmet szentelnünk a testi jóllétünknek, egy kicsit visszavenni a tempóból, és kipróbálni néhány egyszerű praktikát, ami segíthet elviselni a hőséget és csökkenteni az ártalmakat.

1. Sütés-főzés helyett hűsítő saláták

A fokozott izzadás következtében nemcsak vizet, hanem értékes ásványi anyagokat is veszít a szervezetünk. Ezért ilyenkor érdemes változtatni az étkezésünkön, mert egészen más típusú ételeket igényel a testünk, mint ősszel vagy télen. Fogyasszunk minél több szezonális zöldséget és gyümölcsöt, mert ezek extra folyadékkal látnak el, és feltöltik a vitamin- és ásványianyag-raktárainkat.

2. Napon égés helyett árnyékban hűsölés

Nyáron a bőrünk fokozottan ki van téve az UV-sugárzás veszélyeinek, hiszen ilyenkor sokkal nagyobb felületet engedünk át a napfénynek. A káros sugarak nemcsak a bőr leégéséért felelnek, hanem annak korai öregedéséért is, sőt akár még bőrrákot is okozhatnak. Ezért fontos, hogy mindig használjunk fényvédő krémet, és ha lehet, inkább az árnyékban tartózkodjunk a déli, kora délutáni időszakban.

BAT

3. Programhalmozás helyett chill és feltöltődés

A melegben az egészséges emberek is fáradékonyabbnak érezhetik magukat, még akkor is, ha a megszokottnál egyébként kevesebbet mozognak. Ilyenkor ugyanis a hőleadáson dolgozik a szervezetünk, ami plusz terhet ró a szívünkre. Emellett kitágulnak az erek, ami vérnyomáscsökkenéshez vezet, és még inkább hozzájárulhat a bágyadtság érzéséhez. Ezért érdemes kevesebb programot belezsúfolni a napba, és a mediterrán szokásnak megfelelően időt szánni a délutáni sziesztára.

4. A dohány égetése helyett füst nélküli megoldások

A hagyományos cigarettában a dohány több mint 900 °C-on ég, az égés során keletkező füstben számos egészségre káros vegyület található, amelyek elsősorban felelősek a dohányzáshoz kapcsolódó betegségek kialakulásáért. A legjobb természetesen, ha egyáltalán nem dohányzunk, de ha nem tudunk felhagyni ezzel a káros szokással, akkor érdemes tájékozódni. Ma már léteznek olyan alternatívák, amelyek használata nem jár égéssel, így füst sem keletkezik. Ilyen például a hevítéses technológia, amely mindössze 250-350 °C közötti hőmérsékletre melegíti a dohányos vagy dohánymentes hevítőrudat, ahol a nikotin már felszabadul, de füst nem keletkezik. De szintén égéssel nem járó megoldás a nikotinpárna, ebben az esetben belélegzés sincs, a kis párnát a felső ajak és az íny közé helyezve szívódik fel a nikotin. Ezek a füst nélküli megoldások nem kockázatmentesek és tartalmaznak nikotint – amely függőséget okozó anyag, és egyebek mellett hatással lehet a szív- és érrendszerre –, azonban a hagyományos cigaretta fogyasztásához képest alacsonyabb károsanyag-kitettség érhető el velük.*

 

*A bizonyítékok széles körére alapozva, és feltételezve, hogy teljes mértékben leszoknak a cigarettáról. Ezek a termékek nem kockázatmentesek és függőséget okoznak.

Ez a médiatartalom társadalmi célú reklám, mely készült a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. megrendelésére. További információkat talál az égéshelyett.hu oldalon.

Címkék: hűsölésnyár