Vasbevitel állati és növényi táplálékkal – melyik mit tud?

A vas kulcsfontosságú a többi között a vörösvérsejtek előállításában, ezért elengedhetetlen az emberi szervezet egészséges működéséhez, tartós hiánya pedig rendkívül súlyos rendellenességhez vezethet. Ahhoz, hogy a vas szintje megfelelő maradjon, mindenekelőtt kiegyensúlyozott étrendet szükséges követni.

A szervezetünk számára hasznosítható táplálékvas két formában van jelen: bevihetjük állati, illetve növényi táplálékkal. A kétféle típus felszívódása és hasznosulása eltérő, de mindkettőre szüksége van a szervezetünknek.

Az úgynevezett hemvas a vörös- és baromfihúsban, belsőségekben, illetve a tenger gyümölcseiben van jelen, míg a nemhemvas jellemzően növényi forrásokban, így hüvelyesekben, diófélékben, az étcsokoládéban és a spenótban található meg. Mivel előbbi az izomszövetekben és a vérben fordul elő, csakis állatokban található meg, húsukban, tejükben vagy tojásukban ugyanakkor nemhemvas is előfordul. A két típus között fontos eltérés, hogy a hemvas fehérjékhez kötődik, míg a nemhemvas szabad.

A kémiai felépítésükből adódó lényeges különbség, hogy a hemvas 3-4-szer hatékonyabban szívódik fel, illetve hasznosul a szervezetünkben, mint a nemhem típus. Noha a növényi táplálékok jellemzően jóval több vasat tartalmaznak, mint a húsalapúak, ezen eltérés miatt az előbbiekből arányaiban kevesebb vasat tud felvenni a szervezet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség mindkét változatra: a nemhemvas ugyan kevésbé szívódik fel, viszont ez adja vasbevitelünk túlnyomó többségét – a csak nemhemvasat tartalmazó táplálkozással viszont egyéb fontos anyagokat nem juttathatunk be a szervezetbe.

A megfelelő vasszint fenntartásához elengedhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozás – a vegetáriánus és vegán étrendet követőknek ajánlott külön figyelmet fordítaniuk a vasbevitelükre. Az, hogy egy embernek mennyi vasra van szüksége, kortól, nemtől és sok egyéb tényezőtől függ, például terhesség alatt, szülés után a nőknél jócskán megnő az igény.

Az optimális, vegyes, tehát állati és növényi eredetű táplálékokat tartalmazó étrend segítségével bevitt hem- és nemhemvas hozzájárul a vashiány megelőzéséhez, de a már kialakult hiányállapot önmagában táplálékvassal nem szüntethető meg. Érdemes ugyanakkor kiemelni, hogy egyes ételek és italok olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek mérséklik a vas felszívódását – ilyen egyebek között a tannint tartalmazó tea és kávé.

 

Hirdetés

Más vas, mint a többi:

A recept nélkül kapható Maltofer rágótabletta és szirup vashiány kezelésre, megelőzésre alkalmas hatásos, szabályozott felszívódású, magas vastartalmú, a vasat egyedülálló formában tartalmazó vaspótló gyógyszerek. Jobban hasznosul és kevesebb mellékhatással jár, ha a rágótablettát étkezéskor, a szirupot pedig ízlés szerint gyümölcs- és zöldséglébe, tejbe keverve vesszük be. Más típusú vaspótlókkal szemben a Maltofer nem lép kölcsönhatásba étel- ital összetevőkkel, együtt bevett gyógyszerekkel, vitaminokkal vagy nyomelemekkel sem. Mindkettő laktóz- és gluténmentes, vegán gyógyszer.

Fotó: Phytotec Hungária Bt. – Vény nélkül kapható, vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszerek

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!