Ifjabb Schobert Norbert a 24.hu-nak: Nem látom, hogy bármi rossz dolog lenne abban, ha valaki tartalékosnak áll

Tartalékosként belépett a Honvédségbe ifjabb Schobert Norbert, motivációról és a jövőjéről kérdeztük.

Mint arról hírt adtunk lapunkban csütörtök reggel, ifjabb Schobert NorbertSchobert Norbi és Rubint Réka 18 éves fia – területvédelmi tartalékosként belépett a Magyar Honvédségbe.

Ahogy ezt bejelentő posztjában írta, „A világ sajnos nem lelhet békére a környező konfliktusok miatt, miközben rengeteg család veszíti el otthonát és szeretteit. Én úgy gondolom, hogy az első és legfontosabb dolog megvédeni az országot, ahová születtünk és ahova annyi emlék köt bennünket.”

Az ifjabb Schobertet telefonon értük utol, lapunk kérdésre arról mesélt, honnan jött a gondolat a seregbe lépésről.

Felkészültnek tartom magam a világ dolgairól, ha megkérdeznek valamiről, akkor szeretek képben lenni. Ha pedig manapság képben van az ember, látja, hogy a dolgok nem úgy működnek körülöttünk, ahogy kellene. Apa viccelődött ezzel régebben, hogy vissza kellene állítani a sorkatonaságot, de a szüleim például nem buzdítottak, hogy menjek katonának. Féltenek most is, de már betöltöttem a 18-at, dönthetek önállóan bármiről.

Hozzáteszi, még nem tudja pontosan, mikor lesz a kiképzés, csak azt, hogy augusztus-szeptember környékén indul, de már izgatottan várja.

Nem félek a dologtól egyáltalán, inkább kíváncsi vagyok. Azért vágtam bele ebbe az egészbe, mert ha tényleg szükség volna emberre, én nem tudnék otthon ülni. Hátha tudok ezzel motiválni másokat is.

Ifjabb Schobert Norbertet arról is kérdeztük, vannak-e aggályai azzal kapcsolatban, hogy a kiképzés alatt a katonatársai esetleg nem nézik őt jó szemmel korábbi celebszereplései és ismert szülei miatt.

„Az eddigi visszajelzések során több katona írt nekem, gratuláltak. Úgy vettem észre, hogy a legtöbb ember pozitívan tekint a döntésemre. Nem hiszem, hogy belekötnének abba, aki önként vállalja ezt. Nem hivatásos katona leszek, szóval nekem nem ez a karrierterv. Csak ott leszek a seregnek, mint anno a nagyapám vagy édesapám, akiket behívtak, amikor szükség volt rájuk” – vélekedik.

A katonai szolgálatért pluszpont is kapható a felsőoktatási felvételi eljárásban, erről Schobert azt mondja, hogy „nagy motiváció lehet ez a fiataloknak”. Fölvetettük neki azt is, hogy a közösségi médiában számos kritika érte seregbe lépésről szóló posztját amiatt, mert „reklámszagúnak” tűnt, sőt, egyesek megkérdőjelezték elhivatottságát.

Sokan azt hiszik, ezzel meg tudnak sérteni. Aki megnézi az oldalamat, láthatja, hogy nem törlök kommenteket, mindenki leírhatja a véleményét. Ha egy ilyen döntésért elítélnek, tegyék, én nem látom, hogy lenne bármi rossz dolog abban, ha valaki tartalékosnak áll. Mindig lesz egy olyan réteg, akinek nem tudod megváltoztatni a véleményét.

A családjára térve ifjabb Schobert úgy fogalmaz, kedvese, Petra félti, de támogatja, amennyire tudja. Idősebb Schobertről pedig azt mondta, azt látja rajta, nagyon büszke a fiára.

Kapcsolódó