Ezért lesz egyre fáradtabb, hiába tölt hétből hét napot a konditeremben

Az intenzív sporttevékenység során – legyen szó reggeli futásról vagy konditermi edzésről – rengeteg vasat használ fel a szervezetünk. Amennyiben megfeledkezünk annak pótlásáról, az aktivitás, legyen bármilyen intenzitású is, hamar kontraproduktívvá válhat. Mit tehetünk?

A megfelelő vaspótlás elengedhetetlen – főleg az izommunkához, hiszen a vas alapvető szerepet játszik testünk számos élettani funkciójában.

Ezen funkciók közé tartozik az oxigénszállítás, hiszen a vas az oxigént szállító hemoglobin és mioglobin alkotóeleme. A vasnak a sejtek energiatermelő folyamataiban is kulcsszerepe van, elvégre a vas részt vesz bizonyos izmok számára fontos enzimek termelésében, ahogy az energiaanyagcsere-folyamatokban is.

Sokat sportol és nagyon fáradt?

Az intenzív sporttevékenység jelentős mértékű terhelést ró a testre, ami persze növeli a vas iránti igényünket. Ha nem biztosítunk elegendő vasat a szervezetnek, hamarosan azt tapasztalhatjuk, hogy minél többet sportolunk, annál fáradékonyabbak leszünk.

Az oxigénszállítás a vas egyik legfontosabb feladata, amit a hemoglobin és a mioglobin molekulák központi alkotóelemeként tud teljesíteni. A hemoglobin a vörösvérsejtekben lévő fehérje, amely az oxigént a tüdőből a test különböző részeibe szállítja. Sporttevékenység során az izmok jelentősebb mennyiségű oxigént igényelnek, hogy fenntartsák a fizikai aktivitást és elősegítsék a regenerációt.

A már említett mioglobin, amely az izmokban található, szintén oxigént tárol és szállít az izomsejtekben. Ha a szervezet nem kap elegendő vasat, a hemoglobin- és mioglobinszint csökkenhet, ami azt eredményezi, hogy kevesebb oxigén jut el a különböző szerveinkhez és az izmokhoz. Így hát az izmok gyorsabban elfáradnak, és a regeneráció is lassabb, hosszabban elnyúló folyamat lesz.

Az energiatermelés nagy részben a vastól függ. Amikor nincs elég vas a szervezetünkben, fellép egy általános energiahiány – a sportolók például gyakran találkoznak hirtelen teljesítménycsökkenéssel, amikor a vasraktárak kiürülnek. Persze a sportolás alatt és után tapasztalt fáradékonyság vérszegénységben is megnyilvánulhat, ám annak is köze van a vashiányhoz.

A vashiányban szenvedő sportolók gyakran tapasztalják, hogy még a kisebb intenzitású edzések is rendkívül kimerítőek számukra.

A ferritinszintre kell figyelni

A ferritin a szervezet vasraktárainak mérője, ehhez a fehérjéhez kötődik a raktározott vas. Ha a ferritinszintünk alacsony, az arra utal, hogy a testünk vasraktárai kiürültek vagy nagyon alacsony szinten vannak. Amikor a vasbevitel elégtelen, a ferritin szintje csökkenni kezd, mivel a szervezet elkezdi felhasználni a tartalékokat, hogy fenntartsa a létfontosságú funkciókat, így a hemoglobin-termelést.

Kezdetben, a ferritinszint csökkenésekor még nem is igen észlelünk vashiányos tüneteket, hiszen a szervezet kompenzál a raktározott vasból, ezért az életfunkciók kielégítően működnek. Később, amikor a testünk vasraktárai kiürülnek, kifejezetté válnak a vashiány tünetei, például a fáradékonyság, gyengeség és a fizikai teljesítőképesség csökkenése. Ez leginkább azoknál problémás, akik gyakran sportolnak akár konditeremben, akár szabadtéren, esetleg nehéz fizikai munkát végeznek.

Mi a megoldás?

Világos összefüggés van tehát a sportolás, a megterhelőbb fizikai munka és a fáradékonyság között – ez pedig a megnövekedett vasszükséglet. A megfelelő vaspótlással azonban a sporttevékenységet űzők is képesek lehetnek elérni és fenntartani a kívánt teljesítményszintet úgy, hogy közben minimalizálják a fáradékonyság és a kimerültség kockázatát.

Hirdetés

Más vas, mint a többi:

A recept nélkül kapható Maltofer rágótabletta és szirup vashiány kezelésre, megelőzésre alkalmas hatásos, szabályozott felszívódású, magas vastartalmú, a vasat egyedülálló formában tartalmazó vaspótló gyógyszerek. Jobban hasznosul és kevesebb mellékhatással jár, ha a rágótablettát étkezéskor, a szirupot pedig ízlés szerint gyümölcs- és zöldséglébe, tejbe keverve vesszük be. Más típusú vaspótlókkal szemben a Maltofer nem lép kölcsönhatásba étel- ital összetevőkkel, együtt bevett gyógyszerekkel, vitaminokkal vagy nyomelemekkel sem. Mindkettő laktóz- és gluténmentes, vegán gyógyszer.

Fotó: Phytotec Hungária Bt. – Vény nélkül kapható, vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszerek

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!