Így néz ki a jövő lakóparkja: zöld oázis a belvárosban

A klímaváltozás napjaink egyik legégetőbb problémája. A nagyvárosokban változásra van szükség, amely szerencsére már elkezdett visszaköszönni az építészetben is. A legmodernebb lakóparkokban világszerte zöld tetőteraszokkal és belső kertekkel hozzák közelebb az ingatlanfejlesztők a természetet az emberekhez. Tudományosan bizonyított tény, hogy a lakók mentális állapota is javul ilyen környezetben.

Egyre gyakrabban válnak forró katlanná a városok a megsokszorozódó hőhullámok miatt, a problémák viszont természetalapú megoldásokkal jelentősen javíthatók. Ezek közé tartozik az esőkertek, a méhlegelők, a városi parkok létrehozása és fák telepítése is, de kevesebb szó esik a zöld tetők és homlokzatok, valamint a belső kertek szerepéről a globális felmelegedéssel összefüggésben.

A nagyvárosokban, így Budapesten is a zöldfelület hiányában nyaranta kellemetlenül magas hőmérséklet tapasztalható az úgynevezett hősziget effektus miatt, ezt mindenki a saját bőrén tapasztalhatja. Ennek oka, hogy a nappali forróságot az épületek éjszaka verik vissza, a hőség pedig nemcsak az emberek fizikai, hanem a mentális állapotát is negatívan befolyásolja.

Erre jelenthetnek ellenszert a lakóparkokban kialakított zöld oázisok, melyek minden prognózis szerint meghatározzák majd a jövő városlakóinak életminőségét. Ázsiában az elmúlt évtizedben zöldtetőépítési hullám sepert végig a nagyvárosokon, de egész Európában, köztük Magyarországon is felfutóban van ez a trend az egyértelmű pozitív környezeti hatásai miatt.

Metrodom

A zöldtető – különböző mérések szerint – a természetes sugárzás megközelítőleg 80%-át is képes elnyelni a talajnedvesség és a vegetáció által. Például nyáron, kánikula idején egy hagyományos tetővel szemben jelentősen csökkentheti a hőmérsékletet egy zöldtető. Figyelemre méltó, hogy egy korábbi felmérés szerint, ha Budapesten a kihasználatlan, meglévő lapos tetőket kizöldítenék, akkor a főváros zöldfelületének mutatói akár 15%-kal is javulhatnának.

De nemcsak nyáron, hanem télen is rendkívül hasznosak a tetőkertek, hiszen egy hasonlattal élve úgy védik az épületet, mint egy sapka. Ezáltal nemcsak a lakásokat melegítik, hanem az épületek szigetelését is védik, így megsokszorozva élettartamukat.

Az épület és a természet kapcsolatára kiváló példáként szolgálnak a dús belső kertek, ahol sok esetben az ott lakóknak kertészkedni is lehetősége nyílik. A megfelelően elhelyezett nagy, nyitható felületek biztosítják az épület jó átszellőztetését, mindemellett az épületen belül is tisztítják, hűsítik a levegőt a hőségben.

Metrodom

A lakóparkokban kialakított zöld oázisnak további előnye, hogy a városlakókat aktívabb életmódra ösztönzi, de a városi természetben töltött idő a figyelem és a hangulat javításában is nagy szerepet játszik, sőt, segít a mentális problémák kezelésében és a stressz leküzdésében egyaránt.

A Metrodom Green nem csak nevében zöld

A IX. kerületben a Vaskapu és a Vágóhíd utca sarkán felépülő, 513 lakásos Metrodom Green a Millenniumi Városközpont egyik legkülönlegesebb, legkarakteresebb lakóparkja lesz. A Metrodom Green külső homlokzatára kerülő örökzöld futónövények már most növekednek a kertészetben, hogy előnevelt állapotban kerülhessenek a homlokzati növényládákba és a növényfuttató rácsokra. Az alacsony szárnyak tetején intenzív zöldtetőket alakítanak ki, ide elsősorban cserjék kerülnek, amelyek nem csak kellemes látványt nyújtanak, de a talaj és a növények párologtatásukkal hozzájárulnak nyáron az épület hőszigeteléséhez, hűtéséhez.

A belső kert nagyobb része technikailag szintén intenzív zöldtető, mely alatt a pinceszinti teremgarázs rejtőzik. A homlokzati növénytartó ládák, a belső és külső kert, illetve a zöldtetők locsolásáról a kiépített öntözőrendszer gondoskodik. Ez egy gondosan megtervezett, a takarékosságra optimalizált, minden vízcseppet kihasználó rendszer.

A Metrodom Greenben most akár 6 millió forint kezdőrészlet befizetésével vásárolhatsz lakást, a vételár fennmaradó 90%-át pedig ráér a használatbavételi engedély megszerzését követően kifizetned. A rozsdaövezeti besorolás révén pedig az 5% ÁFÁ-t is visszaigényelheted.

A cikk a Metrodom támogatásával készült.

Címkék: lakóparkmetrodom