Kultúrakóstolgatás az utcán – képízelítő Japán sajátos hangulatából

Kocsány Kornél fotográfus Japánban tett útjainak képeiből készült a válogatásunk.

Kocsány Kornél szabadúszó fotográfus, a wonderzofphotography oldal kurátora és Gulyás Miklós, Balogh Rudolf-díjas fotográfus közös nepáli útjáról korábban közöltünk egy válogatást. Kornél rendszeresen szervez fotótúrákat, ezúttal a 2023-ban és 2024-ben Japánban készült képei nyújtanak betekintést az ázsiai ország hétköznapjaiba. Fotógalériánkat az ő szavaival vezetjük fel.

„Mitől olyan különleges és vonzó a japán kultúra? Erre a kérdésre sokan keresték már a választ. Az egyik legmeggyőzőbb érv – amelyről Dr. Székács Anna japanológussal is beszélgettem a Japánról készült podcastemben – hogy a japánok hosszú időn keresztül a külvilágtól teljesen elszigetelten, egy rendkívül speciális adottságokkal rendelkező szigeten alakították ki a társadalmi szabályrendszereket. Mindez a külső szemlélő számára teljesen egyedivé varázsolta az ottani emberek gondolkodásmódját és szokásait. Engem is rabul ejtett a japán hangulat, és 2023-ban elterveztem, hogy felfedezem magamnak ezt az egyedülálló kultúrát.

Tudtam, hogy a felszín kapargatásánál tovább csak akkor mehetek, ha hosszabb időt töltök el az országban, és nagy hangsúlyt helyezek arra, hogy állandó kapcsolatban legyek a helyiekkel. Az elmúlt másfél évben bő öt hónapot töltöttem Japánban, és sokat tettem azért, hogy bekerüljek a vérkeringésbe. Szinte végig családoknál laktam. Velük keltem és feküdtem. Eljártam úgynevezett „meetupos” rendezvényekre, ahol a külföldiek különböző programok (túrázás, bulizás, kötetlen kávéházi beszélgetés, sport) keretében ismerkedhetnek meg helyiekkel és vica versa. A workaway-en keresztül – melynek lényege, hogy ellenszolgáltatásért cserébe ingyen jár a koszt és kvártély – laktam és dolgoztam buddhista kolostorban és egy japán-amerikai családnál is.

És persze rengeteget fotóztam. Szinte minden nap jártam az utcákat, figyeltem az embereket, néztem a reakcióikat (vagy azok hiányát). Voltam nagyvárosokban, kisvárosokban, falvakban és természetben. Láttam, hogyan dolgoznak, tömegközlekednek, beszélgetnek, vásárolnak, isznak és buliznak a japánok. A streetfotózásnál jobb eszközt nem is lehetne találni a felfedezésre, hiszen egyszerre aktív és passzív megfigyelés: jut idő a gondtalan szemlélődésre, de a megfelelő pillanat elkapásához szükséges az állandó, éber jelenlét is.

Ízlelgetem, kóstolgatom tehát a japán kultúrát, építem a kapcsolatokat. Terveim szerint minden évben visszatérek majd, bővítem a képanyagot és az országgal kapcsolatos ismereteimet. Mindkét téren óriási a potenciál.”

Kocsány Kornél
Kocsány Kornél
Kocsány Kornél
Kocsány Kornél
Kocsány Kornél
Kocsány Kornél
Kocsány Kornél
Kocsány Kornél
Kocsány Kornél
Kocsány Kornél
Kocsány Kornél
Kocsány Kornél
Kocsány Kornél
Kocsány Kornél
Kocsány Kornél
Kocsány Kornél
Kocsány Kornél
Kocsány Kornél