Virágcsokrok, Harry éneke, egy csodás ruha – így telt Diana hercegné utolsó születésnapja

Még mindig csak 63 éves lenne Diana walesi hercegné, Vilmos herceg és Harry herceg édesanyja. Cikkünkből kiderül, mit csinált a néhai hercegné 1997. július 1-jén, és mivel töltötte élete utolsó hónapjait.

1997. július 1-jén Diana hercegné 36 éves lett, és bár több szempontból különleges volt ez a nap, az évforduló valójában utólag nyert nagy jelentőséget, mikor kiderült, ez volt az utolsó születésnapja.

Alig két hónappal később történt ugyanis az az autóbaleset, amiben a walesi hercegné és akkori párja életüket vesztették.

Halála előtt új fejezetet nyitott az életében

Diana és az akkor még csak trónörökös Károly herceg válását 1996 augusztusában mondták ki hivatalosan, de akkor már évek óta külön éltek. A hercegnét onnantól kezdve nem illette meg az „Ő Királyi Felsége” megszólítás, a „walesi hercegné” címet mégis megtarthatta, és továbbra is a királyi család tagjának számított annak minden előnyével együtt (pl. lakás a Kensington-palotában, illetve járandóság a magánhivatala fenntartásához és a jótékonysági munkájáért).

A palota azért biztosította ezen kiváltságokat számára, mert ő volt az Egyesült Királyság leendő uralkodójának, Vilmos hercegnek az édesanyja.

Diana a Károlytól való válása után leginkább humanitárius munkájára összpontosított, a halála előtti évben aktívan kampányolt a taposóaknák gyártásának és használatának betiltásáért. Ennek részeként ellátogatott az Egyesült Államokba, ahol találkozott Hillary Clintonnal a Fehér Házban, és a Vöröskereszt nevében beszédet mondott a taposóaknákról, majd kézenfogva sétált Kalkuttai Szent Terézzel New York Bronx nevű negyedében.

A beszámolók szerint a súlyos beteg Teréz anya megáldotta a hercegnét 40 perces látogatása során.

Anwar Hussein / WireImage / Getty Images – Diana hercegné és Teréz anya Bronxban.

Fáradhatatlan jótékonysági munkája ellenére a sajtót sokkal inkább Diana szerelmi életének alakulása izgatta: Hasnat Khannal, majd később Dodi Fayeddel való kapcsolatáról cikkeztek. Khan egy brit-pakisztáni szívsebész, akivel a hírek szerint két évig randizott a hercegné, és azért ért véget a kapcsolat, mert Khan nem tudta elviselni azt a mértékű figyelmet, amit azért kapott, mert Dianával járt.

Egykori komornyikja, Paul Burrell elmondása szerint születésnapján is Khan járt az eszében.

Szerinted Hasnat azt gondolja majd, jól nézek ki ebben a ruhában?

idézte fel a hercegné szavait Burrell.

Születésnapján is kötelezettségeinek tett eleget

A Daily Mail szerint Diana nem igazán szerette a születésnapját, és mivel mindkét fia, Vilmos és Harry is bentlakásos iskolában voltak, legszívesebben egyedül töltötte volna a jeles napot.

36. születésnapja reggelén virágcsokrok és levelek százai várták a hercegnét.

Az akkor 12 éves Harry telefonon hívta az iskolából, hogy osztálytársaival közösen elénekeljék neki a Boldog születésnapot.

Este a londoni Tate Galéria centenáriumának tiszteletére rendezett gálán vett részt. Dianát gyakran hívták a „nép hercegnéjének”, és erre a megnevezésre aznap is rászolgált: kifejezetten sok időt szentelt annak, hogy üdvözölje a múzeum előtt összegyűlt embereket, akik apró ajándékokkal, üdvözlőlapokkal, lufikkal és virágokkal halmozták el.

A kifinomult stílusáról ismert hercegné egy fekete gyöngyös ruhát viselt, amit néhány órával korábban egy jó barátjától, Jacques Azagury divattervezőtől kapott szülinapi ajándékként.

Diana imádta a ruhát. Úgy tudom, eredetileg egy másikat akart felvenni, de végül az enyémet választotta. Akkoriban boldogabb volt, mint amilyennek valaha is láttam. Volt valami abban, ahogyan viselkedett; egyfajta újonnan szerzett magabiztosság

nyilatkozta utóbb Azagury.

Látványos kiegészítőt is választott aznapi ruhájához; egy a királyi család kollekciójából származó, smaragddal és gyémánttal kirakott nyakláncot. Az Indiából származó nyakéket eredetileg Teck Mária királyné kapta ajándékba 1911-ben, és II. Erzsébet királynő élethossziglani kölcsönbe adta Dianának, nem sokkal Károllyal való házasságkötése után.

David Cheskin – PA Images / PA Images via Getty Images – Diana hercegné a rajongóitól 36. születésnapjára kapott ajándékaival.

A Chanel által szponzorált fényűző, sztárokkal teli partin Diana volt a díszvendég, őt öccse, Charles Spencer kísérte el. Ez volt az utolsó alkalom, hogy találkoztak.

Július 1-jén, a születésnapján láttam utoljára Dianát Londonban. Annyira jellemző volt rá, hogy nem a barátaival ünnepelte ezt  a különleges napot, hanem egy jótékonysági adománygyűjtő est díszvendége volt. Természetesen ragyogott aznap

– mondta nővére temetésén néhány héttel később Spencer.

Munkával és nyaralással töltötte élete utolsó heteit

Születésnapját követően a francia Riviérára, Saint-Tropez-ba ment nyaralni, fiaival Mohamed Al-Fayed vendége volt, és állítólag ekkor került közel az egyiptomi üzletember fiához, Dodihoz, aki a szeretője lett.

Diana hercegné szeptemberben a tervek szerint Hongkongba utazott volna, hogy egy rákellenes jótékonysági szervezetet látogasson meg, előtte azonban még nyár végén a Földközi-tengerre ment hajókázni Dodi Fayeddel, akivel Dél-Franciaországból Szardíniára utaztak, mielőtt augusztus 30-án Párizsba repültek.

Innen a tragikus történetet már az egész világ ismeri: aznap este a Ritz Hotelben vacsoráztak, onnan távozva motoros lesifotósok eredtek a nyomukba. Az üldözés nem sokkal éjfél előtt tragédiába torkollott, amikor Diana, Dodi Fayed, egy testőr és a sofőrjük közúti balesetet szenvedtek a Pont de l’Alma alagútban. Fayed és a jármű vezetője a baleset helyszínén meghaltak, míg a testőr súlyosan megsérült. A hercegnét kórházba szállították, ahol kétórás sürgősségi műtéten esett át. A nyár utolsó napján, augusztus 31-én hajnali három órakor nyilvánították halottnak.

Pool RAT / REY / Gamma-Rapho via Getty Images – Diana hercegné fiával, Harry herceggel a franciaországi Saint-Tropez-ben, 1997 júliusában.