Ritka cápát szúrt halálra egy amerikai horgász

Egy másik fajjal keverhette össze a súlyosan veszélyeztetett állatot.

Nagyon ritka cápát találtak egy amerikai tengerparton – számolt be róla a Newsweek. Az állat tetemét egy arra sétáló nő fedezte fel múlt szombaton, aki jelentette azt egy tengerbiológusnak.

A vizsgálatok azóta megállapították, hogy a ragadozó egy súlyosan veszélyeztetett homoki tigriscápa (Carcharias taurus) volt, amely a világ egyik legritkább cápája. Az is kiderült, hogy pusztulását egy horgász okozhatta, aki kifogta, majd többször is leszúrta.

Tettének oka az lehetett, hogy összetévesztette a veszélyeztetett fajt egy tüskéscápával, amelyet a pecások zavaró állatnak tartanak, mivel sokszor ellepik horgászhelyeket. A tüskéscápák megölése nem is tiltott a térségben, a homoki tigriscápáké viszont igen, hiszen a pusztulás fenyegeti őket.

A Természetvédelmi Világszövetség súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolja a homoki tigriscápákat, populációjuk pedig csökkenőben van, így egyre közelebb kerülnek a kihaláshoz. Ennek oka a túlhalászás és a vizek szennyezése, valamint az is, hogy cápákhoz képest nagyon lassan szaporodnak. Két-három évente csak egy vagy kettő utódot nemzenek, így nehezen tud helyreállni egyedszámuk. Ritkaságuk miatt minden egyes megtalált példány vizsgálata kiemelten fontos, hogy többet tudjunk meg az állomány aktuális helyzetéről.

A tiltás ellenére viszont egyesek még ma is vadásszák őket, hiszen uszonyuk, húsuk és zsírjuk értékes árunak számít a világ bizonyos részein. Ráadásul néha véletlenül is belekerülhetnek halászhajók hálóiba.