Saját mobilitási márkával robbant az AutoWallis: érkezik a wigo

A magyarországi felhasználói igényekre szabott, saját carsharing márkával jelentkezik az AutoWallis: a wigo már nem csak a fővárosban, hanem az agglomerációban is egyre több helyen használható, ráadásul hosszabb belföldi utakra is elviheted! Az újonnan piacra lépő wigo mégis ismerős szereplő a fővárosi autómegosztók versenyében. Hogy lehet ez? Mi is pontosan a wigo? Olvass tovább, hogy megtudd!

A wigo-ról feltehetően még azok se igazán hallottak, akik eligazodnak a budapesti carsharing piacon, hiszen az AutoWallis Csoporthoz tartozó Wallis Autómegosztó saját autómegosztó szolgáltatása nagyon friss: október 24-én indult el.

A wigo története azonban nem előzmény nélküli: ugyanezen a napon megszűnt Magyarországon a SHARE NOW szolgáltatása. Ehelyett nyit most új fejezetet a wigo például azzal, hogy a SHARE NOW hazai ügyfelei – a magánszemélyek és a vállalkozások egyaránt – automatikusan válhatnak az új szolgáltatás felhasználóivá. Ehhez elég letölteni az okostelefonunkra a megfelelő alkalmazás iOS vagy Android verzióját, megváltoztatni a jelszót, és már indulhatunk is.

Autómegosztás vagy carsharing

Rögzített szolgáltatási területen belül találhatók a jellemzően több száz tagot számláló autóflotta járművei. Ezek közül bármelyiket lefoglalhatjuk és kibérelhetjük egy alkalmazás segítségével, és azt szabadon használhatjuk. Ez tényleg nagyfokú szabadságot jelent: az autót ugyanis a zónán kívülre vihetjük, akár vidéki utazásra is mehetünk, több napra, nagyobb távolságot megtéve. Az út végén azonban ismét a szolgáltatási zónába kell vinni az autót, és ott lezárni az applikációval. Ezen felül a zónán belül díjmentesen parkolhatunk közterületen és a wigo-k számára kijelölt parkolóhelyeken. Nagyon fontos, hogy használatarányos díjat fizetünk, amely az alkalmazásban fellelhető tarifák szerint kalkulálható, egyéb vagy rejtett költségek nincsenek.

Kiemelten fontos számunkra, hogy a már meglévő 100 ezer fős magyarországi felhasználótábor az átállás után is zavartalanul használhassa a megszokott autókat a megszokott zónákban” – fogalmazott Koralewsky Márk, a wigo carsharing vezérigazgatója. Szerinte az új márka bevezetésével a még inkább személyre szabott ügyfélélmény a cél, a hazai felhasználói igényeket jobban kiszolgáló fejlesztések és új funkciók egy közel 100 km2-es szolgáltatási területen, amelyet folyamatosan növekvő külső zónák egészítenek ki, mint például Budakalász, Budaörs, Dunakeszi vagy Érd. A wigo iránt  érdeklődő új felhasználók október 24-től tölthetik le az alkalmazást és végezhetik el a regisztrációt.

Bár korábban, mint a SHARE NOW szolgáltatás üzemeltetője utolsóként lépett piacra, 2022 végére árbevétel alapon piacvezetővé vált a Wallis Autómegosztó, így most abban a szerencsés helyzetben van, hogy listavezetőként kezdheti meg működését a wigo-val. A kedvező pozíció megtartásában Koralewsky Márk szerint az is szerepet játszhat, hogy a saját autó beszerzésének és fenntartásának drágulásával párhuzamosan a carsharing egyre költséghatékonyabbá válik. Rendkívüli rugalmassága ráadásul arra is alkalmassá teszi, hogy a közösségi közlekedés más eszközeivel kombinálva legyen hatékony része a városi mobilitásnak.

Erre egyre több működő példát látni Európa nagyvárosaiban, amelyek nem pusztán felismerik az autómegosztás előnyeit, hanem közlekedési infrastruktúrájuk szerves részévé teszik ezt a szolgáltatást. Ehhez itthon is minél nagyobb átjárhatóságra van szükség a közösségi és megosztott mobilitási szolgáltatások között.

Az autómegosztás fejlődéséhez a támogató szabályozási környezet is nélkülözhetetlen” – mondja Koralewsky Márk, aki szerint a szolgáltatás elterjedése a felhasználóknak és minden városlakónak egyaránt érdeke. Az autónként akár 7-10 saját autó kiváltására képes carsharing lényeges mértékben csökkenti a járművek számát az utakon, ami egyszerre jelent jóval kevesebb forgalmi dugót és érzékelhetően több szabad parkolóhelyet.

További részletek a szolgáltatásról: www.wigomobility.com

Címkék: carsharing