Változó klíma és allergiák – vajon tényleg van összefüggés?

Az allergiaszezon a klímaváltozás miatt hosszabb és agresszívebb is. A klímaváltozás sok olyan dologra is hatással van, amire nem is gondolnánk. Nemcsak a szélsőséges időjárásban jelentkezik, hanem – ezzel összefüggésben – az emberi egészségre, ezen belül az allergiaszezonra is hatással van.

Egyes számítások szerint Európában a pollenre érzékenyek száma 2060-ig 77 millióra nőhet a mostani 33 millióról.

A klímaváltozás miatt a pollenszezon hossza megnőtt, ami egyben azt is jelenti, hogy egyes növények pollenszórása a korábbiaknál gyakrabban mosódik össze, vagyis még erősebb tüneteket okozhat az allergiásoknak. A tavaszi hirtelen felmelegedések is komoly hatással vannak, hiszen minden átmenet nélkül, hirtelen kezdenek el a növények virágozni.

Magyarországon idén az allergiaszezon az enyhe tél következtében már januárban elkezdődött!

A klímaváltozás kéz a kézben jár a légszennyezettséggel, ez az allergiásoknál fokozottan igaz. Kutatások azt mutatták ki, hogy minél magasabb a levegő széndioxid-tartalma, annál több az egyik legnagyobb problémát okozó növény, a parlagfű virágpora a levegőben. Valószínűleg azért, mert a parlagfű igénytelen növény, ugyanakkor a fotoszintézishez fontos tápanyagforrása a szén-dioxid, így minél többhöz jut hozzá, annál több pollent termel. De nemcsak a parlagfűre igaz ez, hanem számos további fűfélére is.

Egy amerikai kutatás szerint a levegőbe kerülő éves pollen mennyisége akár 250 százalékkal is megemelkedhet.

Közben a felmelegedés miatt olyan növények is megjelennek egyre északabbra, amelyek nem őshonosak az adott területen, ugyanakkor a pollenjeik allergiás reakciót válthatnak ki.

A levegő szennyezettsége ráadásul úgy is hatással van az allergiásokra, hogy a szennyező anyagok rátapadhatnak a pollenekre, így azok együttesen még komolyabb tüneteket produkálnak, néha még a nem allergiások is megérzik a hatásukat.

A klímaváltozással összefüggésben nemcsak a felmelegedés okoz bajt az allergiásoknál, hanem az időjárás szélsőségességének fokozódása is, hiszen a hevesebb, komolyabb csapadéktartalommal érkező esőzések, egyes területeken áradások következtében a penésznek való kitettség ugyancsak megnőhet.

Hirdetés

A pollenallergia kellemetlen orrtüneteinek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A Reventil orrspray csökkenti az orrnyálkahártya gyulladását, enyhíti az orrdugulást, orrfolyást. Egyedülálló összetevője a természetes eredetű, sejtvédő molekula, az Ectoin®, amely mérsékli az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray nem okoz hozzászokást, tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.