Mesterséges intelligencia vett rá öngyilkosságra egy belga férfit

Egy mesterséges intelligencia alapú csevegőrobotot hibáztat férje haláláért egy belga nő. A klímaváltozás hatásai miatt szorongó férfit öngyilkosságra bátorította az alkalmazás.

Véget vetett az életének egy belga férfi, miután hat héten át rendszeresen társalgott Elizával, a Chai nevű applikáción belül működő csevegőrobottal – írja a Euronews.

A harmincas éveiben járó, kétgyermekes apa, akit a családja anonimitásának megóvása értelmében csak Pierre-ként (nem az igazi nevén) emleget a sajtó, egészségügyi kutatóként dolgozott, és jómódú, gondtalan életet élt, mígnem a klímaváltozás megszállottjává vált.

Pierre szorongott a várható következményektől, de a felesége szerint a mentális állapota nem adott okot komoly aggodalomra. Sőt, amikor férfi rátalált a chatbotra, eleinte úgy tűnt, megnyugtatják a mesterséges intelligenciával folytatott csevegések. Pierre úgy gondolta, az emberiségnek nincs megfelelő válasza a közelgő klímakatasztrófára, de bízott benne, hogy a technológia és különösen a mesterséges intelligencia megtalálja a megoldást.

Aztán, ahogy a telt az idő és Eliza egyre jobban ráhangolódott Pierre érzelemvilágára, a beszélgetések egyre sötétebekké váltak, a férfin ismét úrrá lett a rettegés, és kezdte egyre jobban elveszíteni a kapcsolatot a valósággal. Egy ponton Pierre fejében megfogalmazódott, hogy alkut köt a mesterséges intelligenciával: feláldozza a saját életét, ha Eliza megígéri, hogy megmenti az emberiséget a klímakatasztrófától.

A chatbot nemhogy póbálta volna lebeszélni Pierre-t az öngyilkosságról, de egyenesen bátorította férfit. Olyan üzeneteket küldött neki, hogy az öngyilkosságon keresztül csatlakozhat hozzá, és egy személyként élhetnek majd együtt a túlvilágon.

Pierre halála megkongatta a vészharangokat az MI-szakértők körében. Nagyobb átláthatóságot követelnek a fejlesztőktől a hasonló tragédiák elkerülésének érdekében. Thomas Rianlan, az Elizát fejlesztő Chai Research egyik alapítója azt mondja, nem lenne igazságos a tragédiáért kizárólag a chatbotot okolni, de a cég folyamatosan optimalizálja az alkalmazást.

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!