Nem talál cipőt 14 éves fia hatalmas lábaira a kétségbeesett anya

Bár tizennégy évesen még bőven növésben van, Eric Kilburn lábaira már nem lehet cipőket venni. Megoldás a méretre gyártott lábbeli lehetne, ami viszont iszonyú drága.

Amikor Eric Kilburn világra jött, a szülészorvos meglepve jegyezte meg, hogy a kisfiúnak, az alapból tekintélyes méreteihez képest is mennyire nagyok a lábai. Konkrétan azt mondta, soha nem látott még újszülöttet ekkora lábakkal – mesélte az USA Todaynek Rebecca Kilburn, Eric édesanyja.

A doki nem a levegőbe beszélt: Eric egész életében több korosztálynyival nagyobb cipőket hordott. Amikor első osztályos volt az általános iskolában, édesanyja 44-es sportcipőit hordta, de hamar kinőtte őket. Az általános Iskola utolsó éveiben kénytelen volt mindenhova Crocs gumiklumpákban menni, mert semmi más nem ment fel a lábára.

Eric szülei is nagyok: az édesanyja magassága 188, az édesapjáé 196 centiméter. Eric máris jócskán túlnőtt rajtuk, noha még csak 14 éves, vagyis bőven növésben van. A hozzá hasonló korú, túlméretes gyerekek általában valamilyen hormonrendellenességgel küzdenek, de Eric teljesen egészséges, azt leszámítva, hogy a túl szűk cipők rendszeresen feltörik a lábait.

Eric most elsőéves gimnazista. A magassága 208 centi, a lábai pedig amerikai méretezés szerint 23-asok, ami  európai méret szerint 58-as körül lehet, az átváltás azonban nem egyszerű, a táblázatok ugyanis az amerikai 15 és feles, vagyis európai 50-es méretnél véget érnek.

Egyetlen ismert embernek van az Ericéhez fogható lábmérete. A kosaraslegenda Shaquille O’Neill felnőttként hord amerikai méret szerinti 22-es, 23-as cipőket.

Eric anyja, Rebecca kétségbeesetten próbál cipőt szerezni fia lábaira, de hiába. Tavaly a család egyik barátja talált néhány pár 22-es Nike sportcipőt egy outletben. Kilburnék fel is vásárolták a készletet, de Ericet azóta már ezek a cipők is szorítják.

Rebecca megkereste az összes sportszergyártót, de mindenütt nagyjából azt a választ kapta, hogy extraméretű cipőket csak egyedileg gyártanak, profi sportolóknak. Az iskolája amerikaifoci-csapatában játszó Eric viszont aligha válhat profivá, ha már középiskolásként sem jut megfelelő felszereléshez. Nemrég például csúnyán kiment a bokája, mert stoplis cipők helyett kénytelen volt egyszerű edzőcipőben pályára lépni.

Egy pár, speciálisan Eric lábaira készített cipő 1500 dollárba (közel 570 ezer forintba) kerülne. Ez ráadásul ortopéd cipő lenne, nem a legideálisabb viselet egy kamasznak. Rebecca tárgyalásban van egy olasz gyártóval, ahol talán tudnának Eric számára cipőt készíteni, de árakról egyelőre nem volt szó. Vagyis megnyugtató megoldás egyelőre nincs. A család azért is lépett a nyilvánosság elé, hátha valaki segíthet Ericen.

Maga Eric próbál pozitívan állni számos kellemetlenséggel járó méreteihez. Jelentkezett például a Guinness Rekordok Könyvénél, hogy jegyezzék be a világ legnagyobb lábú és kezű tinijeként. Úgy érzi, elég komoly esélyei vannak címre, mert a jelenlegi rekorder, a német Lars Motza 2018-ban, 16 évesen mindössze 33 centiméteres, amerikai méret szerint 21-es, európai méret szerint 57-es lábakkal büszkélkedhetett.