Rendszámot tennének a biciklikre az Egyesült Királyságban

Grant Shapp közlekedési miniszter szerint sebességkorlátozást is be kellene vezetni a kerékpárosoknak.

Több ponton is változtatna a kerékpárosokat érintő szabályokon Grant Shapp, az Egyesült Királyság közlekedési minisztere.

Shapp kötelezővé tenné a rendszámtáblát, illetve 20 mérföldes (kb. 32 km/órás) sebességkorlátozást vezetne be – írja a Daily Mail.

Simon Warren kerékpáros legendát, szakírót meg is ihlette az ötlet:

A miniszter szerint nem szeretnék elvenni az emberek kedvét a biciklizéstől, de mivel sokan száguldoznak, vagy átmennek a piros jelzésen, másokat veszélyeztetnek, miközben semmiféle büntetést nem kapnak.

Változtatnának például azon a törvényen, ami a gyalogosokat elgázoló kerékpárosokat két éves börtönnel sújtja.

Azt nem tudni, hogy a tervből mennyi valósulhat meg, hisz a sebességlimitet az önkormányzatok maguk szabályozzák, ráadásul eddig a minisztérium hivatalosan semmilyen tájékoztatást nem adott ki.

A kerékpározás szabályozására irányuló javaslatok egyáltalán nem praktikusak, ráadásul megvalósíthatatlanok

– mondta Duncan Dollimore, a Cycling UK kampányfőnöke, aki emlékeztetett, hogy több előző kormány is kísérletet tett már egy ilyen szabályozásra, de rendre elutasították ezeket a kezdeményezéseket.

Az autósoknak azonban tetszik az ötlet, a FairFuelUK csoport 1500 sofőr részvételével végzett felmérése szerint a megkérdezettek 91 százaléka támogatja, hogy jogosítványuk legyen a kerékpárosoknak, további 70 százalék szerint biztosítást is kellene kötniük, 80 százalék pedig gyorshajtási büntetést is kiszabna. Ugyanakkor a megkérdezettek 72 százaléka nem hisz abban, hogy életbe léphet egy ilyen szabályozás.

A Közlekedési Minisztérium adatai szerint 2020-ban 304 gyalogos sérült meg Nagy-Britanniában, miután elütötte őket egy kerékpáros, négy embert meg is halt a gázolás után.