Három év után újra bikafuttatást rendeznek Pamplonában, már most rengeteg dolguk van a kórházaknak

Egyébként egész kevesen szoktak meghalni egy-egy ilyen fesztiválon.

Azok után, hogy a koronavírus-járvány miatt az utóbbi két évben nem rendezték meg a San Fermin fesztivált – vagy ahogy a legtöbben ismerheti, a pamplonai bikafuttatást –, 2022 nyarán újra ellepték a bikák az észak-spanyolországi város utcáit, ellátva bőven munkával a környék egészségügyi dolgozóit.

A Ladbible beszámolója szerint a jelenleg is zajló fesztiválról szakajtóban érkeznek a hírek súlyos sérülésekről, egy esetben arról is beszámoltak, hogy egy bika két embert is felnyársalt. Róluk később kiderült, hogy megúszták súlyos sebekkel, ahogy az a hat spanyol és egy francia állampolgár, akik kórházi ellátásra szorultak az elmúlt napokban.

A pamplonai bikafuttatásokon egyébként a hiedelmekkel ellentétben ritkák a halálesetek, 1910 óta (amióta dokumentálják a számokat) „mindössze csak” 16 ember halt meg. Ezzel együtt évről évre rengetegen sérülést jegyeznek fel, és egyáltalán nem ritka, hogy valaki egész hátralevő életében magán viseli a bikával való találkozás nyomait.

Az idei fesztivált idén július 6. és július 14. között rendezik. Az ünnepség hagyományosan egy óriási lakomával fog zárulni.