Laboratóriumban előállított oroszlánhúst dobnak piacra az Egyesült Királyságban

Hamarosan jöhet az elefántból vagy zebrából készült sushi is.

Hamarosan laboratóriumban előállított oroszlánhúst kerülhet az élelmiszerboltok polcaira az Egyesült Királyságban – írja az Independent.

A „műoroszlánhúst” a Primeval Foods élelmiszertechnológiai cég dobja piacra.

Nem csak oroszlánból készült húst imitálhatnak, tigrisből, elefántból, zsiráfból sőt, zebrából készült termékeket, például sushit is piacra dobhatnak a jövőben, ha átmennek az élelmiszer-szabályozási ellenőrzéseken.

A gyártó szerint a laboratóriumban mesterségesen tenyésztett állati sejtekből előálított műhús klímabarátabb, mint a növényi alapú húspótlók. Nincs szükség az állatok etetésére és itatására szolgáló táplálékra és vízre, kevesebb üvegházhatású gáz kerül a levegőbe, és vissza lehet szoríta a túlzott antibiotikum használatot az állatoknál.

Yilmaz Bora, a Primeval Foodsot tulajdonló Ace Ventures ügyvezetője elmondta, hogy tapasztalataik szerint az emberek folyamatosan keresik új ételeket, éttermeket és kulináris élményeket. A jelenleg legtöbbet fogyasztott húsok már elérték a korlátaikat, nem lehet velük tovább kísérletezni.

Túl kell lépni a marhából, csirkéből vagy sertésből készült ételeken, de ennek nem szabad a természet rovására mennie

– mondta Bora.

Az ügyvezető hozzátette, hogy a következő hónapokban kóstolókat szerveznek Londonban a termékeikből.