Elárulták a légiutas-kísérők, mi történik, ha valaki meghal a repülőn

Bár szerencsére nem túl gyakran, előfordul, hogy valaki rosszul lesz egy repülőgépen, esetleg meghal. Mit lehet tenni ilyen esetekben? Légiutas-kísérők válaszoltak.

Rengeteg dolog zajlik a repülőkön az utasok szeme elől elrejtve, hiszen a személyzet minden helyzetben igyekszik megőrizni az utasok nyugalmát, és elkerülni a pánikor. Nincs ez másképp akkor sem, ha valaki éppen egy repülőúton lesz rosszul, esetleg hal meg – írja a Daily Star című brit bulvárlap.

Bár egy repülőgépen meglehetősen szűkös helyek vannak, a légiutas-kísérők képzett elsősegély nyújtók, és akár újra is tudnak éleszteni valakit, ha szükség lenne rá. A legtöbb gépen van defibrillátor. amit a személyzet képes használni is.

Ha bármi baj történne, a pilóták azonnal a legközelebbi repülőtér felé veszik az irányt, és segítséget kérnek, hogy a mentők már a kifutópályán várják a gépet, illetve a bajba jutott utast.

Ettől függetlenül történhetnek tragédiák. Ha valaki út közben, a fedélzeten halna meg, a légiutas-kísérők a protokoll szerint letakarják a holttestet egy pokróccal, hogy az emberek ne bámészkodjanak és a lehető legjobban megóvják az elhunyt emberi méltóságát.

Amennyire lehet, a holttestet elkülönítik a többi utastól, például egy üres sorba, vagy az első osztályra viszik. Hogy ne okozzanak pánikot, a személyzet tagjai egy titkos kódot használva közlik egymással, ha valaki meghalt a gépen.