Ötezer éves nyílhegyre bukkant a vadász egy óriás aligátor gyomrában

A vadhús feldolgozásából élő, így aligátorkolbászt is előszeretettel készítő Shane Smith gyakran talál érdekes dolgokat az óriáshüllők gyomrában, de ilyet még nem pipált.

Már a majdnem 4 méter hosszú és több mint 330 kilogramm tömegű az aligátor méretén is megdöbbent a bérfeldolgozásból élő vadász, de amit az állat gyomrában talált, az neki is megfeküdhette a gyomrát egy kicsit.

Shane Smith ugyanis egy ősi nyílhegyet és egy szilánkot talált a hüllő boncolásakor, amelyet vadásztársa, John Hamilton hozott neki feldolgozásra. A Mississippi állam Yazoo City nevű városában tevékenykedő férfi először azt gondolta, hogy a ragadozó egy rá kilőtt nyilat ehetett meg, de egy helyi geológus megvizsgálta a leleteket, és megállapította, hogy legalább öt-, de az is lehet, hogy hatezer évesek, és valószínűleg csak a földön hevertek – számolt be az AL.com nevű alabamai portál.

A történészek szerint a törött nyílhegy és a másik tárgy, egy halászathoz használt nehezék olyanok, mint amilyeneket az amerikai őslakosok használtak az archaikus korszakban. Az ősi leletek mellett a gyomorban halcsontok, tollak, szőrgombolyagok és bűzös epefolyadék is volt.

Smith először azt gondolta, hogy nem teszi ki a vadhús feldolgozásával foglalkozó cége, a Red Antler Processing Facebook-oldalára, mert senki sem fogja elhinni – mondta a Mississippi Clarion Ledger című lapnak.

De hamarosan meggondolta magát, és rájött, hogy a lelet „túl menő ahhoz, hogy ne posztolja ki”.

Viccelődtünk rajta, (..) hogy valószínűleg én vagyok az egyetlen ember a Földön, aki egy aligátor gyomrából húzott ki egy nyílhegyet

– mesélte a lapnak.

Smith úgy véli, hogy az állat azért ette meg a tárgyakat, hogy megpróbálja elősegíteni az emésztését, mivel a kövek fel tudják törni az aligátor gyomrában található kemény dolgokat – például a csontokat.