Hónapokat kell várni Kínában a válás előtt: az új szabály miatt 70 százalékkal kevesebben akarnak válni

A feleknek a válás szándékának bejelentése után egy többlépcsős (és -hónapos) procedúrán kell átesniük a tényleges válásig az év elejétől az országban – aminek az lett az eredménye, hogy idén az első negyedévben (2020 első negyedévéhez képest) töredékére csökkent a válások száma.

A Guardian a polgári ügyek minisztériumának adatai alapján írta meg a látványos visszaesést a kínai válások számában:

2020 első negyedévében valamivel több, mint egymillió házasságot bontottak fel, míg az új válási szabályok év eleji hatályba lépése óta eltelt első negyedévben, 2021-ben csak 296 ezret.

Kína korábban is közismert volt szigorú családpolitikájáról: 2018-ig a túlnépesedés elleni küzdelem részeként a házaspárok csak egy gyereket vállalhattak, de ezt az intézkedést a társadalmuk elöregedése elleni lépésként megszüntették. Az elöregedéssel szembeni egyik legújabb lépés a szóban forgó, válásokat megnehezítő új rendelkezés, aminek az eredményei már most láthatóak.

A január elsejétől hatályos szabályok értelmében ha egy házaspár mindkét tagja válni szeretne, akkor a szándékuk bejelentése után először harminc napot kell várniuk, hogy ténylegesen beadhassák a válási papírokat, ezután pedig még két konzultációs időponton is meg kell jelenniük. Ha pedig bármelyik időpont elmaradna, és nem pótolnák időben, akkor az eljárást megszüntetik, és kezdődhet az egész elölről.

Bár a szabályok a családon belüli erőszak miatt kezdeményezett válásokra ez nem vonatkozik, a Guardian szerint a gyakorlat nem ezt mutatja.

Az első összehasonlításra alkalmas adatok megismerése után az új szabállyal kapcsolatos kritikák ismét felerősödtek. A bíráló hangok szerint a fiatalok kedvét ez a törvény inkább elveszi a házasságtól, mintsem kedvet adna hozzá, illetve a tapasztalat azt mondatja sokakkal, hogy

a túlterhelt hivatalokkal elindított új rendszerben olyan nehéz elegendő időpontot lefoglalni a határidőig, hogy az szinte lehetetlenné teszi az egészet. 

Ugyanakkor a lap arra is emlékeztetett, hogy az adatok megfelelő kiértékeléséig még nem telt el elég idő (például régionként más-más hatása lehet az új szabálynak – amit egyelőre nem lehet tisztán látni), illetve a számok visszaesésére az ország gazdasági helyzete is hatással lehet.

Chen Yaya, a sanghaji társadalomtudományi akadémia genderkutatója pedig úgy összegezte a helyzetet a helyi médiának, hogy az új szabály hatályba lépett, ezért most az ebből fakadó, reális keretek között is megoldható problémákra kell fókuszálniuk (mint a törvény nőkre való hatásának vizsgálata és a negatív hatások megszüntetése).