Nem érzek illatotokat – ez is lehet az allergia tünete?

Egy ideje már velünk van a koronavírus, így már több mint egy éve tudjuk azt, hogy a fertőzés egyik ismert tünete a szaglásunk elvesztése. Ezekben a nehéz időkben sokakat elönthet a jeges rémület, amikor egyszer csak azt tapasztalják, hogy nem érzik a gőzölgő étel, vagy a párjuk parfümének illatát, ám fontos, hogy ne pánikoljunk már a legelején. Már csak azért se, mert nem kizárólag a koronavírus lehet az oka annak, ha valaki hirtelen nem érzi az illatokat.

De akkor mi?

Az anozmiának, vagyis a szaglás elvesztésének valójában nagyon különböző okai lehetnek. A szaglási képesség elvesztése vagy csökkenése lehet akár idegi eredetű is, leggyakrabban azonban a különféle felső légúti megbetegedések váltják ki, mint például a nátha, az influenza, az orrkörnyéki gyulladások, vagy épp az allergia. A betegség folyamán az orr bedugul, gyulladttá válik, az illatanyagok pedig emiatt nem érik el a receptorokat. Ennek következménye a szagló- és ízlelőképesség csökkenése vagy megszűnése, még akkor is, ha a szaglóhám mindeközben ép marad. Normál esetben a betegség, illetve az orrdugulás megszűntével a szaglás gyorsan helyreáll. A probléma kezelése a nátha, influenza elleni szokásos kezelésből, valamint érösszehúzó hatású, orrdugulást csökkentő orrcseppek, orrspray-k néhány napos használatából áll, allergiás orrdugulás esetén pedig jobbára antihisztamin-hatású gyógyszereket alkalmaznak.

Mivel az anozmia különböző okok miatt alakul ki, ezért kezelése során a kiváltó okok gyógyítására kell törekedni. Az azonban fontos, hogy minden esetben a szakorvosnak kell döntenie a szükséges gyógymódról, így az esetleges műtéti, vagy gyógyszeres kezelésről is.

A szaglás elvesztése tehát bár több szempontból is félelmetes, mégsem akkora tragédia, mint amilyennek elsőre tűnik. Ha mégis ilyet tapasztalnánk (amit garantáltan észre fogunk venni), időben szakorvoshoz kell fordulni a gyógykezelés megkezdése céljából, ez alól pedig az allergiás állapotok sem képeznek kivételt.

Hirdetés

A tavaszi időszakban a megfázás, a nátha és az allergia egyaránt megnehezítheti a mindennapokat. Ezen betegségekben lehet segítségünkre a vény nélkül kapható Reventil tengervizes orröblítő és Reventil orrspray. Míg az orröblítő gyengéden kimossa a nyákot és a kórokozókat, addig a Reventil orrspray csökkenti az orrnyálkahártya gyulladását és enyhíti az orrdugulást. A Reventil termékcsalád egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő és kiszáradást gátló hatású molekula, az ectoin, mely védi az orrnyálkahártyát a környezeti tényezők károsító hatásaival szemben. A termék 1 hónapos kortól adható, és hosszabb távon is alkalmazható.

 

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszközök

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!