Ha csak ünnepnapokon van szex, az már probléma – de van megoldás

Lehetséges, hogy vannak olyan párok, akik számára elég évente 3-4 alkalom is a szexből, ezzel elégedettek és nem vágynak többre. De ha az egyik fél elégedetlen ezzel a mennyiséggel, vagy korábban sokkal több alkalommal bújtak ágyba, és ahhoz képest drasztikusan csökkent a mennyiség, akkor érdemes foglalkozni a problémával.

„Ha csak hozzá szeretnék bújni, máris ledob magáról, azt hiszi, szexet akarok.” „Nem tudom, mikor csókolóztunk utoljára, ha közeledek, azonnal hárít.” „Két évvel ezelőtt szexeltünk utoljára, a születésnapomon, előtte pedig nyaraláskor” – ezek a tipikus mondatok azoknak a férfiaknak és nőknek a szájából, akik olyan párkapcsolatokban élnek, ahol jó ideje nincs szex. Természetes folyamat, ha időről időre eltűnik a szex a hétköznapokból, de ha tartósan hiányzik, és már évekről vagy évente pár alkalomról lehet beszélni, akkor a problémával foglalkozni kell.

A szenvedély csökken, a barátság megerősödik a jó párkapcsolatban

Az évek múlásával általánosságban tapasztalható, hogy a barátság a párkapcsolatban erősödik és szilárdul, egymás legjobb barátaivá válnak a párok, azonban a szexuális élet és az intimitás megkopik az együtt töltött idő alatt. A szexuális szenvedély szinte teljesen el is tűnhet a házasságokból, párkapcsolatokból, a hullámhegyek helyett kiszámíthatóbbá, tervezhetőbbé és unalmasabbá is válhat a szexuális élet. Mindennek van jótékony hatása is: beáll a kapcsolatban egy jó egyensúly, ami kényelmet és nyugodt hétköznapokat adhat. Egy darabig, mert ezzel együtt a szexuális vágy és a szenvedély mértéke jócskán lecsökkenhet. Ez pedig sok gondot és elfojtást hozhat magával.

Ennek fő oka a partner iránti vágy elvesztése lehet, ami kapcsolatban állhat az izgalom, a meglepetések hiányával. 

A legtöbb pár, akik a párkapcsolatukban tapasztalják a szex hiányát, pártanácsadáson a spontaneitást jelölik meg először, amikor felteszik nekik a kérdést, mi hiányzik pontosan. Az ösztönösség újdonságokat, meglepetéseket takar, amit szeretnének megélni a szexmentes mindennapok helyett. Olyan cselekedetekre vágynak, amik felrázzák a megszokott hangulatot. Emellett pedig a legtöbb pár szereti a kiszámíthatóság adta nyugalmat és érzelmi biztonságot. Látható, hogy ezeket maguktól nehezen fognak összhangba kerülni, de tudatos odafigyeléssel és tervezéssel megadhatjuk a lehetőségét annak, hogy valami spontán is kialakuljon.

Mit lehet tenni?

A szexmentes párkapcsolatok nem egyik napról a másikra alakulnak ki, sok esetben úgy kezdődnek el, hogy az életciklus megváltozása, a környezeti tényezők vagy betegségek befolyásolják. A testi betegségek, új munkahely, gyerekek születése, az egzisztenciális gondok, a gyász is például ilyen, de ha hetekkel ezek után sem áll vissza a szexuális élet, sőt egyre csak ritkul, akkor azzal tudatosan foglalkozni kell. Kerüljük ilyen helyzetben a direkt szexuális utalásokat, azt is, hogy dögös fehérneműben flangálunk, vagy hogy pornónézésre invitáljuk a partnert, ezek ilyenkor még inkább taszító hatással bírnak a szexuális életre. A fentebb felsorolt finomabb megközelítéssel hosszú távon visszahozhatjuk az intimitást és a szexuális életet is a párkapcsolatba. Ha pedig nem tudunk együtt dűlőre jutni, vagy az együttléteknek valamilyen egyéb akadálya van (mint például a hűtlenség), akkor szakember segítségét célszerű kérni.

 

Párkapcsolati és szexológiai tanácsadással foglalkozó szerzőnk korábbi cikkeit ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: 24.hu/Máté Csaba